lördag 29 oktober 2016

Tvärförbannad

Ja, då får man bli upprörd igen. Det handlar om det kommunala skatteutjämningssystemet. Timbro har satt ihop en rapport om detta utifrån ett Stockholmsperspektiv där Stockholm består av Danderyd och Solna medan landsbygden består av några extrema avfolkningskommuner. Slutsatser är att Stockholm (Danderyd, Solna och Täby) går så bra på grund av att de är så företagsvänliga och landsbygden (Bjurholm, Vilhemina, Åsele) går så dåligt beror på att de är så företagsovänliga. Nåja. Rapporten är inte alltigenom usel för man för resonemang och nämner demografiska problem. http://timbro.se/sites/timbro.se/files/files/reports/kommunalrad_utan_ansvar.pdf


Men när det går riktigt fel är när någon sådan där proffstyckare läser rapporten och med sina fördomsglasögon. http://www.dt.se/opinion/ledare/detta-gnall-om-utsugning-erbjuder-ingen-losning-alls?referrer=app Den publicerades också i Västerbottenkurirens pappersupplaga så jag har gått här och vässat min penna för att diskutera eländet. Men den kommer visst aldrig digitalt.Denna Petter Bergner tolkar det hela till landsbygden vs staden. Där ligger väl lite problemet med rapporten eftersom den blandar in landstingens utjämningssystem. Visserligen hör systemen ihop men det blir lite bisarrt när man tolkar det så att det handlar om överföring från stad till landsbygd. Låt oss bara stilla konstatera att landstingen inte slösar bort pengar på landsbygden. (Retorisk underdrift av hysterisk dimension) även om det fördelas pengar från ett landsting till de övriga. Men det blir svårt att jämföra om man blandar in landstingen för då kan man inte se hela bilden.
Det betalas ut ungefär 70 miljarder till kommunerna. Ungefär 5-6 miljarder betalas in av de rika kommunerna medan lite drygt 64 miljarder skjuts till av staten.

Det betalas mest per capita till några extrema glesbygdskommuner. Men vad som inte kommer fram är att det inte finns så många capitan i glesbygden. Faktum är att landets samtliga glesbygdskommuner får mindre än 3 miljarder tillsammans. 

Vad är det då för landsbygdskommuner som far i väg med pengarna? Jodå:
Malmö     4,6 miljarder
Göteborg     2,5 miljarder
Eskilstuna   1,4 miljarder
Norrköping    1,4 miljarder
Södertälje     1,3 miljarder
Botkyrka    1,2 miljarder
Helsingborg 1,2 miljarder
Örebro     1,2 miljarder
(från 2016 års utfall)

Men vad är det då som utmärker succé-kommunerna Danderyd, Lidingö, Täby, Lomma, Vellinge? Tja, förutom att demografin möjligen kan ligga dem till fördel (retorisk underdrift) så bygger deras framgång snarare på segregation än något särskilt snillerikt kommunalekonomiskt sinnelag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar