lördag 27 mars 2010

Ny politisk strategi - Dubbelpudeln

Justitieminister Betrice Ask har blivit samtalsämnet nummer ett i bloggvärlden efter sitt famösa uttalande om de gredelina kuverten. Ann-Charlotte Marteus går i försvar för henne i en ledare i Expressen. Hon menar att alltihop är taget ur sitt sammanhang, Ask talade "bara inför en grupp juridikstudenter" men det är just precis där skon klämmer. Att man är oskyldig tills dess man är dömd är en av de viktigaste juridiska principerna vi har, att en justitieminister inte intuitivt förstår detta framför juridikstudenter är milt uttryckt uppseendeväckande. Sedan brukar vi inte heller hänga ut dömda brottslingar som åtminstone enligt straffvärdet begått betydligt grövre brott.

Sen är det naturligtvis en komisk twist i det hela att hela den bloggvärld, facebook och flashbackpöbel som plötsligt blir så hjärtknipna i denna viktiga principfråga är den som först och värst hänger ut misstänkta personer med namn, adress och personnummer och rikligt med bilder.

Men detta var bara fonden för dagens ämne: Den nya politiska stratgien - Dubbelpudeln. "Att göra en pudel" är alltså ett begrepp där en makthavare som inser att han har gjort bort sej helt enkelt erkänner att han har gjort bort sej, så att säga gör en pudelrullning och blottar strupen för pressen. Oftast så funkar det bra för alla vet att man kan göra misstag.

Men nu har vi två färska fall av pudlar med efterföljande rollback. Först hade vi Reepalu som efter sina klumpiga uttalanden gjorde en pudel och sedan sade han att det egentligen inte fanns något problem utan han var bara förföljd av en Israelisk lobby. Och nu så har alltså justitieminister Ask gjort först en klockren pudel och sedan gör hon en rollback i Uppsala Nya Tidning där hon menar att problemet egentligen bara är att det är valår.


Såhär kan vi inte ha det. Gör man en pudel ska man göra det fullt ut. Annars borde man låta bli från början.

2 kommentarer:

 1. Haha, lysande Åke!

  Här kommer en manuell trackback, jag spred dina serier till en lite annan krets. Troligtvis bortom dina ordinarie läsare:

  Forsmark illustrerar Asks dubbelpudel

  :-)

  (Bilderna hamnar i flödet här: http://live.piratpartiet.se/)

  SvaraRadera
 2. Min grundinställning till prostitution är väl den att den är skadlig för alla inblandade. Hur samhället ska hantera det har jag ingen bergsäker uppfattning om.

  Däremot så är Asks problem med grundläggande rättsprinciper häpnadsväckande. Hon är ju inte bara slumpmässigt tillsatt minister utan hon har varit ledamot i justitieutskottet i många år.

  SvaraRadera