fredag 12 mars 2010

Jobb till vilket pris som helst

Jag hade egentligen tänkt undivka frågan om RUT men kollegan Niklas Eriksson hade en så rolig formulering så att jag kan nog inte låta bli. Det är en person som klädseln visar att han tillhör överklassen och han ondgör sej över statens spenderingar: "Staten ska INTE lägga sig i folks liv, äga bilindustrier, betala ut ständiga bidrag till slöfockar, hålla liv i bonniga regioner eller avlöna konstnärer som bara målar sånt man icket kan förstå! Nä, staten ska subventionera min städkärring". Och det är ju precis detta som det handlar om.

Kommer ni ihåg rabaldret kring konstnärslönerna för någon månad sedan eller två? Konstnärslönerna kostar staten 17 miljoner kronor. Kostnaderna för RUT är 1,3 MILJARDER! Det vill säga ungefär 75 gånger så mycket. Räknar man per jobb så kostar ett RUT-jobb staten ungefär lika mycket som den genomsnittliga konstnärslönen. Detta bara för att hålla överklassen med billigt tjänstefolk.


Expressen - De som betalar mest är plötsligt snyltare och skurkar
DN - Littorin öppnar för utökat RUT-avdrag

3 kommentarer:

 1. varför är det bara städjobb som räknas som "tjänstefolk"? jag tycker att är man emot RUT bör man också vara emot ROT, varför göra skillnad på jobb och jobb? varför är det okej att leja folk att göra vissa jobb man inte vill göra själv (t.ex måla om) medan andra (t.ex svabba golv) ska man minsann ta hand om själv annars är man lat och överklassig och "hyr in tjänstefolk"?
  för mig personligen är förstås ROT jättepraktiskt, men utifrån samhällets bästa är jag emot både ROT och RUT och konstnärslöner och annan "lyx" som jag inte tycker att skattepengar ska gå till när man inte ens har en fungerande sjukvård!

  SvaraRadera
 2. Ja jag har lite dåligt samvete faktiskt. När vi gjorde om badrummet i höstas hyrde vi in både mattläggare och rörmokare på ROT. Undrar vem som fixar badrummet åt dom stackarna?

  SvaraRadera
 3. Ja, är ROT lika sjukt dyrt så bör det också bort.

  Finns det någon fördel med ROT så är det att vem som helst kan utnyttja det medan RUT främst vänder sej till dem som har alldeles för mycket pengar. Vem som helst kan städa men vem som helst kan inte utföra hantverk (dessvärre inte alla hantverkarna heller).

  Svaret på vem som fixar deras badrum så är nog svaret: dom själva, fast ordentligt. Eller så är det som dom sa på Solsidan. "Min polske hantverkare är borta, han måste kolla när hans Uzbekiska hantverkare fixar hans sommarstuga". "Men vem fixar Uzbekernas hus då?", "Jag tror det är tadzdikerna", "Men vem fixar deras hus då?", "Det är vi. SIDA."

  SvaraRadera