tisdag 9 mars 2010

Det nya Sverige

Det har hänt nåt med Sverige.

Ta det där med isläget: Sverige har hyrt ut sin bästa isbrytare. "Nämen, det är så sällan det blir mycket is nuförtiden". Ta det här med järnvägen: "Nämen, det är så sällan det blir snövinter nuförtiden". Ta det här med taken: "Nämen, man behöver inte bygga så ordentligt nuförtiden. Det är så sällan som det blir en snövinter": Ta det här med energiförsörjningen: Energibolagen stängde en stor del av de svenska kärnkraftverken under januari för översyn. "Nämen, det är så sällan det blir kallt nuförtiden". Men blir lite orolig när man vet att man dragit in på mycket av inspektionerna av vattendammarna. Det är inte så noga med sånt nuförtiden.
Överallt där det finns marginaler att krympa så gör man det. Det finns inga lager någonstans. Lagren är järnvägsvagnarna och långtradarna på E4:an. Minsta lilla problem i systemet så blir bristerna plågsamt uppenbara.

En sak som slår mej när man ser på gamla amerikanska filmer är att det är "Greyhound Bus" som kör busstrafiken. Det är det fortfarande. I Sverige så upphandlas trafiken med jämna mellanrum och läggs ut på något nytt Kalle Anka-företag. Sist vi bytte här i stan så hade bussarna dekaler för "Kalmar - Sveriges bästa stad" i månader. Man kör med gamla överskottsbussar med dålig värme. När man till sist har fått ordning så är det väl dags för en ny upphandling.

Ställer man en hög möbler utanför brandutgångarna så är det ingen som protesterar: "Nämen, det är inte så noga med sånt nuförtiden". Ingen bryr sej längre om att hålla rökluckorna på flerfamiljshusen i ordning. Det som sker det sker och är alltid någon annans fel och borde alltid ha gjorts av någon annan.

Apoteken säljs ut. Tabletter där sex tabletter tillsammans med sprit ger en skön fylla men där åtta tabletter ger leverskador säljs på Willys av personer som inte har den blekaste aning om vad det är dom säljer. Sjukvården säljs ut på entreprenad. Vanlig tråkig åldringsvård är svår att få men man kan få rabatt på analblekning.

Jag vill ha tillbaka åtminstone delar av det gamla tråksverige, där man kollade och mätte att allt följde bestämmelserna.

2 kommentarer:

  1. Greyhoundbuss!!! Det väcker minnen till liv. Åkte två dygn i sträck, tills jag kom till ung. mitten av staterna. Hört låten " I was 24 hours ( i think) from Tulsa, only . etc.) Då fick det vara nog, och jag vände om till The Big Apple.
    Se gärna min enkla serieblogg: http://www.asna11.blogspot.com

    SvaraRadera