måndag 23 november 2009

Varför vill vi tro på Hokus-Pokus?

På senare tid så kommer det fler och fler märkliga påståenden som får märkligt stort genomslag i media. Vi har diskussionerna kring World Trade Center där vissa ljushuvuden kommit fram till att det måste vara George W Bush som ligger bakom, några djupa tänkare har kommit fram till att klimatproblemen inte existerar utan är en hopljugen konspiration. Karin Bojs skrev en rätt intressant kolumn i DN om saken.


Jag såg ett inslag i något nyhetsprogram där man intervjuade fransmän om de skulle vaccinera sej och en universitetsstuderande säger på fullt allvar "Nej, jag tar naturmedel istället". Vad tror hon att sånt ska göra för nytta? Vi har ju också den ständigt återkommande journalistpropagandan mot ECT, eller elchocker som illvilliga journalister föredrar att kalla det.

Men vi föredrar att tro på tomtar och troll framför sådant som vi kan kontrollera och verifiera. Fast å andra sidan brukar jag spela på lotto fast jag kan räkna ut hur stor chansen är att jag verkligen ska kunna vinna någon storvinst...

12 kommentarer:

  1. Själva poängen med den skandal som Karin Bojs *inte* skrev om (utan istället tramsade ihop en text om konspirationsteorier) är att den institution som fick mail hackade inte bara skrivit "trick" om en statistisk metod, utan explicit skrev chefen där att han personligen skulle radera temperaturrådata (stationsdata för globala medeltemperaturen!) om en Steve McIntyre (professionell granskare, även för IPCC, samt driver bloggen Climate Audit) skulle begära ut rådata för institutionens temperaturmätningar, vilket när det som i detta fall är en statlig myndighet brukar räknas till öppen data -- och i alla händelser alltid förr eller senare granskas av externa granskare.

    Grejen här är även att det finns en massa felaktigt som släppts från denna institution, såsom hockeyklubbsgrafer där man "raderat" medeltida värmen och kylan under lilla istiden samt fått till en enorm temperaturökning senare år genom att välja rätt träds årsringsdata som datakälla och att man haft extremt få träd för senare år där träd som visar temperaturuppgång viktats upp.

    Detta visste vi redan, bl a pga att steve McIntyre uppdagade det för drygt en månad sedan. Men vi kan även läsa i mailan att shefen på institutionen ser till att tillsätta egna editorer vid vetenskapliga tidskrifter, vilka ska behandla skumma data snällt och godkänna rapporter. Han skriver ofta att han tvivlar på de som inte tillhör hans nätverk och tydligen har de hotat tidskrifter som inte lydit dem.

    Detta är alltså inte konspiration utan fakta om hur det går till i IPCC-kretsarna (eller IPCC-kretsen).

    För att det ska vara konspiration måste det finnas en stor plan, men här är det säkert bara önskan att få till larm så att man får pengar mm, dvs ett problem som Karin Bojs skriver mycket om när det gäller den mediscinska industrin.

    Got it?

    När det gäller klimatforskning finns det många andra brister och temperaturökningen blir med säkerhet inte mer än tiondels grader på ett decennium -- om man ska tro en stor del av forskarkåren inom atmosfärs och klimatforskning.

    Snälla, skriv inte att alla som inte tror på katastrof och behov av klimatpolitik är konspirationsteoretiker. Snacket i media om att science is settled och att vi därför nu måste handla är dock bara snack och mycket invävt med politik.

    SvaraRadera
  2. Jag tror inte att det finns något område där politik och vetenskap hamnar i symbios som man inte hittar manipulationer av data. Ja, ibland händer det att forskare manipulerar sina egna data för att göra sin forskning intressantare.

    I det här fallet så tycker jag att man måste backa tillbaka och se den stora bilden. Det finns ingen som helst anledning att bränna mer icke förnybart material än vad man behöver. Dels så kommer vi att få problem när oljan tar slut och dels så finns det mer påtagliga problem runt de stora städerna än temperaturökningen i form av luftföroreningar. Dessutom så har det visat sej på många ställen att industrier faktiskt tjänat på att se över utsläpp och energiförbrukning att de genom mer genomtänkta metoder kunnat återvinna energi.

    Så även om det alltid är illa när folk fuskar så gör man sej en otjänst om man försöker inbilla sej att just dessa uppgifter skulle vara ett argument för att strunta i den omställning som behövs av många olika orsaker.

    SvaraRadera
  3. Hej Åke, - du är en spännande mentalskötare, men du borde inte vara så auktoritär i tonen. Att tala illa om naturläkemedel anstår dig inte, då du borde känna till placeboeffektens väl dokumenterade styrka. /Tilly, Manlig Häxa.

    SvaraRadera
  4. Det här är ju min egen blogg där jag tillåter mej att tycka vilt.

    Att folk kan tycka att det ena eller andra naturläkemedlet kan ha effekt på mindre dramatiska åkommor eller krämpor har jag inte mycket åsikter om. Däremot är det stolligt att tro att det finns naturläkemedel som är ett alternativ till vaccinering.

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. Mitt i currykrysset - som Berglin skulle ha sagt!

    SvaraRadera
  7. Oj,det känns som man fick in "Ring P1" helt plötsligt! ;-)

    SvaraRadera
  8. Jo ... hrm. Det är ju roligt att diskutera men ibland vet man inte riktigt vart det bär hän. Veckans bloggtema är manlighet men jag vet inte riktigt om man törs i dessa tider...

    SvaraRadera
  9. Folk äter naturläkemedel för att förbättra sitt immunsystem, det är väl inget konstigt med det. Det gör inte jag men jag äter bra kost, både för att det är gott och för att det är nyttigt. Så jag vaccinerar mig inte heller, men säker är jag väl inte, jag bara tror :) att det ska gå bra.
    Vi fick ju en inbjudan till bloggfesten ändå, men det blir lite väl dyrt med flygbiljett, eller hur?

    SvaraRadera
  10. Man kan vaccinera sej eller låta bli. Men man kan inte ta naturmedel istället för, eftersom det inte är i närheten av lika effektivt, om det nu överhuvudtaget har någon som helst funktion.

    Jag har inte fått någon inbjudan vad jag sett, men jag har nog inte tid hursomhelst.

    SvaraRadera
  11. En sekt ligger bakom kritiken av ECT!
    Scientologerna är emot ECT som det kallas och all
    annan vetenskapligt beprövad metodik i psykiatrin.
    Istället vill de bl.a satsa på hälsosam mat, vitaminer och långa promenader.
    Nu är det bara så att ETC ges till svårt
    deprimerade personer som ofta är sängliggande
    och saknar all motivation att leva.
    Jag tycker att Scientologerna spelar ett högt
    spel när de vill dra undan fötterna på patienter
    som befinner sig i livets kanske svåraste
    kris och ge ett alternativ som är helt verkningslöst.
    Scientologin är betydligt farligare än ECT-behandling, det är säkert!

    SvaraRadera
  12. Visst är scientologerna kritiska mot ECT men det har funnits en ganska envis kritik från journalisthåll alltsedan pockettidningen R´s dagar som jag inte riktigt vet vad den egentligen bottnar i.

    SvaraRadera