tisdag 10 november 2009

Kvinnans lister övergår mannens förstånd

Det finns vissa saker som på något sätt undantas jämnställdhetsfrågan och en sådan sak är listspikning som av någon anledning anses vara en manlig plikt. Att listspikning dessutom är en sådan verksamhet som lyder under Murphys lag mer än något annat gör att det är en sådan sak som lätt blir lämnad åt sidan. Den där rubriken skulle väl vara vitslig på något sätt och det blir lätt så att det är en sådan sak som hustrun gärna påminner om och en sådan sak som jag gärna lämnar halvgjort.

Jag ser att många proffssnickare nuförtiden struntar i gersågning. Dörrfoder görs med två raka foderlister rakt upp och så en tvärt över. Fult som bara den. Men snabbt och enkelt. "Varför gör inte du så?" säger hustrun. "Ser jag ut som en idiot?" brukar jag svara. Hustrun har inte riktigt förstått att det inte är meningen att man ska svara på retoriska frågor. Gersågning är det alltså som gäller och så brukar jag köpa billiga grejor på Jula eller Clas Ohlson. Dom är nästan lika bra.


Men när det gäller gersågning så gills inte "nästan lika bra". Min kanske största stund i hemsnickarlivet var när jag lånade hem en deWalt inredningssåg. Vilken satanisk precision! Jag klädde in trappen med träparkett. Inte två trappsteg är likadana och samma vinkel återkom aldrig två gånger.


Så blr det ofta. Jag hänfaller åt ovidkommande dravel istället för det som räntar. Det blev lite knepigt att lista in kring trappen. Jag visst inte hur jag skulle lösa det så jag gjorde så här:


Sitter som ett smäck! Behöver inte ens fästa listen utan den sitter som gjuten! Här var det bågfilen som fick komma till pass. Den får ofta göra tjänst när det handlar om precision.

Men bortsett från sådana där små njutbara ögonblick så blir lister mestadels liggande. Man blir så frustrad för de har ett meterpris ungefär motsvarande en starköl på puben och så djävlas de bara med en.

Min salig gamle far fick för sej att han skulle klä in köket i panel. Han hade försökt göra taket snyggt (takskivor är också något sådant där som lyder under Murphys lag) och kom på att takpanel var träigt och bra. Han klädde in väggar och golv i panel och satte upp lister. Alla lister utom en. Den listen var färdigsågad och klar men kom aldrig upp. Såvitt jag vet så stod listen lutad i samma hörn som den stått i tio år när de flyttade från huset.

2 kommentarer:

  1. Vad du kan! Fast det är klart, alla män över 44 kan allt.

    SvaraRadera
  2. Lister är ett helvete och det som blir liggande längst.

    Trappan blev riktigt snygg. Jag la själv in Stepkit med hjälp av just bågfil men även en vanlig fogsvans. Inte perfekt men det duger eftersom trappan är dåligt upplyst ;)

    SvaraRadera