tisdag 3 november 2009

Bassey

Pudlar kan ju som sagt gärna skapa illusionen av intelligens. En hundras som är dess absoluta motsats är Bassetten. Jag tror inte att det finns någon varelse överhuvudtaget som manifesterar ointelligensen på ett lika fullgott sätt.


Det här djuret kom på något sätt in i våra liv. Vi döpte henne till Bassey efter sångerskan Shirley Bassey som var i ropet på den tiden. Det var väl tänkt som något slags hyllning men jag tror inte att hon hade uppskattat den. Hon var tre decimeter hög och vägde 35 kilo. Hennes intressen var mat och att producera biogas. Det var mycket som var märkligt med den här varelsen. En av dem var att hon helt verkade sakna kroppsuppfattning. Hon trodde sej nog vara en Chiahuahua eller möjligen en liten tax. Hon fastnade överallt för att hon försökte krypa genom alldeles för små hål.

Motion var inte heller något av hennes intressen. Hon rörde sej så lite som möjligt undantaget oförutsägbara och intensiva utfall.

Jag och min äldsta syster var ut och gick någonstans på en myr (Jag vet inte varför men jag verkar ha tillbringat en stor del av min tidiga ungdom vandrande på myrar). Bassey sackade efter som vanligt. Det gick ett stort krondike tvärsöver myren och vi hade en del besvär att passera diket. Det var två meter djupt och vattenfyllt till hälften. När vi vänder oss om så ser vi Bassey långt borta. Det är svårt att säga varför men hon kanske trodde att hon tappat bort oss och blev glad över att hitta igen oss. Eller nåt. Plötsligt sätter hon en magnifik fart. Hon galopperar över myren i en aldrig tidigare skådad hastighet. Hennes öron fångas av fartvinden om fäller ut som vingar. Hon såg ut som Dumbo.

Möjligen hade hon sett den filmen också för hon kastar sej över diket. Hon skjuter ut som en fläskkorvsmissil genom luften. Ganska precis halvvägs så vrider hon exakt 90 grader rakt ner. Hon klyver vattenytan i en brun kaskad av inte helt fräscht myrvatten. Helt oberörd klafsar hon sedan upp ur diket. Exakt samma procedur upprepar sej när vi går tillbaka.

Men det egendomliga var att hur enastående korkad hon än var så lyckades hon alltid lura av oss mat.

3 kommentarer:

  1. Precis som Laban :), eller? När kommer artikeln, blir otålig, vad säger du? Så kommer Tusse och täcker skärmen, de har tråkigt ute nu så då är det roligare att irritera matte.

    SvaraRadera
  2. Jodå. Laban var en Basset. Serien heter Fred Basset på originalspråket. Just den där kampen om fåtöljen är en sådan sak som en Basset alltid kommer att vinna hur korkad den än förefaller.

    SvaraRadera
  3. Och när det gäller den där artikeln så är det väl så att just sådant där material används för att täppa igen hål i nyhetsflödet så den kan dröja eller utebli helt. Kan vara något som man gärna tar på en lördag också.

    SvaraRadera