tisdag 24 november 2009

Vad är manlighet?

Veckans bloggtema skulle alltså vara manlighet. Det är ett ämne man närmar sej med viss tvekan. Allt som har med kön att göra kan explodera helt ologiskt. Det är ungefär som att diskutera invandring.

Vad är det då som är manligt. Den bild som först kommer för en är något slags Karelinliknande figur, stor och muskulös. Jag upplever Howlin Wolf som manlig medan jag upplever Michael Jackson som omanlig.

Det blir väl lite så att man definierar manligt och kvinnligt genom att göra dem till varandras motsatser. Kvinnligt är omanligt och manligt är okvinnligt. Ju fler drag man har som anses typiska för det egna könet om otypiska för det andra gör att man upplevs som särskilt könsrepresentativ. Själv tycker jag att det är bra att vi är två olika kön. Det gör livet intressantare och så undrar jag hur mycket vi egentligen skulle få gjort om vi var bara ett kön. Hursomhelst så tänkte jag bara som hastigast titta på några manliga fenomen. (Detta kommer att vara kåserande. Naturligtvis ska vi ha samma rättigheter, samma lön, samma möjlighet att bli vad vi vill oavsett kön.)

Rädsla: En man bör inte vara rädd. Alltså försöker han övervinna sin rädsla för olika saker. Som en följd av detta får vi den manliga Jackass-mentaliteten.

Kärleken: Män skyr inga medel när det gäller att lägra det motsatta könet.Bob Dylan: Det är inte alla män som delar detta intresse men det finns många av oss. Vi slänger Bob Dylan-citat omkring oss och vet vilka låtar som finns på vilken skiva.

Actionfilmer av låg halt: Vi älskar usla actionfilmer. Vi ser Steven Seagal, Dolph Lundgren och Van Damme trots att vi vet att dom är usla skådespelare. Ville vi se skådespeleri skulle vi gå till nån jävla teater.

Äta: Vår smak för föda är i det närmaste suicidal. Pizza med bearnaissesås, Pytt i panna med extra fett och flera ägg och dubbelplusmeny på närmaste hamburgerhak.

Klädsmak: saknas.

Litteratur: Tveksamt. Fantomen är inte så dum.

FavoritTV: sådana där program med fantastisk ingenjörskonst där man bygger jättestora broar på konstiga ställen.

Spottloskor: Varför laddar vi iväg rejäla spottloskor mitt bland folk? Vederstyggligt!

Pruttning: Ja, det är inget vidare heller. Men det kan ju vara skönt för egen del.

Ja, det är märkligt att kvinnorna står ut med oss. Men jag fick en liten inblick genom någon sådan där kvinnotidning jag läste. Kan den ha hetat Q? Hursomhelst var det några mycket framstående feminister som uttalade sej om hur män ska vara. Män ska förstås vara mjuka, förstående, karriärfrånvända, barnvänliga och så vidare. Men detta var för allmänheten, för egen del så ansåg de att de som feminismens aristokrati kunde vara förtjänta av välhängda alfahannar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar