fredag 19 februari 2010

Manligt vs kvinnligt del 4238

"Män är inte djur - män är barn" trumpetar Aftonbladets Karin Magnusson ut. Denna slutsatsen drar hon genom att ha tittat på två humorprogram på TV. Männen uppträder fånigt. Men jag undrar om det inte ganska ofta händer att folk av alla möjliga kön uppträder fånigt i humorprogram. Det är ju inte så att karaktärerna i "På solsidan" är tänkta som förebilder för hur människor ska vara utan snarare är karikatyrer av folk som man kan träffa på. Själv tycker jag att den är rätt kul. Många av karaktärerna och situationerna är rätt träffande.


Mest fascineras jag av Karin Magnussons dråpliga generaliseringar. På något sätt verkar det som om hon tror att hennes könstillhörighet gör henne till en bättre människa. Jag hör själv till ett kön som har närt liknande tankegångar om vårt eget köns förträfflighet men vi har till största delen gett upp dem. Det är inte så att intelligensen sitter i lille Nisse. Men det betyder inte att intelligensen sitter i hallongrottan heller - den sitter nog någon annanstans.

Själv försöker jag mej som sagt var ibland på att teckna serier - med varierad framgång. Om man ser hur det ser ut på den svenska seriescenen så har det under senare år skett en dramatisk utveckling. Det har kommit fram massor av roliga och duktiga kvinnliga serietecknare. Det är som överallt annars - vill man ha nåt gjort får man göra det själv. Vill man ha humorserier på TV där folk är goda genusförebilder och samtidigt är roliga får man väl göra dem själv.

4 kommentarer:

 1. Håkan / Wakuran19 februari 2010 18:35

  Är det en nytecknad bild, eller är det från den där gamla parodin?

  SvaraRadera
 2. Jag skickade in ett arbetsprov någon gång runt 1981. Jag var Torsten Bjarre-taliban på den tiden. Jag blev ruggigt sågad.

  SvaraRadera
 3. Håkan / Wakuran21 februari 2010 18:31

  På 80-talet var ju Elmar Blomberg hustecknare, minns jag, och jag tycker inte det där är sämre än Blomberg. (Nu tycker jag visserligen att Elmar Blomberg är Sveriges Giuseppe Perego, så det betyder inte så mycket i sig.)

  SvaraRadera
 4. Om man klickar på bilden får man se hela sidan. Jag letade fram det gamla refuseringsbrevet och det var väl inte så konstigt som jag minns det men..

  "Bäste herr Konststuderande!
  Ansv. utg av tidn. L.F har bett mej granska och bedömma diona Fridolf teckn. Hans och min bedömning är rörande lika. Alltså: Du platsar inte i laget, grabben. Vill du bli serieteckn. Åke så öva upp din tecknartalang åtskilliga steg till. Öva, öva och åter öva! Finns ingen genväg, förstår du, Åke!"

  Jag skrev ju brevet ungefär som man skriver CV idag och var oförsiktig nog att tala om att jag gick konstskola just då. Tycktes väl göra mej märkvärdig.

  SvaraRadera