onsdag 17 februari 2010

Bankbonusar vs konstnärslöner

Det är en artikel i dagens Aftonblad om systemet med konstnärslöner som alliansen vill slopa. Konstruktionen är alltså så att ett antal konstnärer eller andra kulturpersoner får en garantilön. Tjänar de pengar så dras motsvarande summa av så trots att beloppet uppgår till 212 000 per år så snittar utbetalningarna någonstans runt 100 000.


Nu gillar jag att jämföra saker så jag vill gärna jämföra med bankbonusarna för förra året, då vi skattebetalare sköt till mångmiljardbelopp till bankerna, som uppgick till någonstans 5,6 miljarder kronor. Bonus för att man inte har skött sina jobb.

Det innebär att bara för bankbonusarna skulle man kunna försörja 56 000 konstnärer! Det ni!

5 kommentarer:

 1. Jag säger som Fylking:
  ÄNTLIGEN!!
  Innan du gör ner mig nu Åke så ska jag börja med att säga att jag lätt skulle kunna bidra med en slant för att kunna hålla igång denna fantastiska blogg. Men efter sommarens Roskrig i Umeå tycker jag det är tydligt hur svårt det verkar vara att bedöma vad som är "bra" konst och vad som inte är det. Och framför allt, vem skall göra bedömningen? Därför håller jag den här gången med regeringen. Jag håller även med dig Åke vad gäller bonusarna. Men där kan man ju faktiskt göra ett val själv. Det finns banker som inte behövt använda sig av statliga bankpengar. Bli kund hos dom.

  SvaraRadera
 2. 157 personer med inkomstgaranti för att de eventuellt-kanske skapar något som av vissa kanske möjligen anses kulturellt värdefullt någon gång i framtiden är inte lika systemviktigt som systembärande banker med tusentals miljarder i tillgångar, skulder och deponeringar. Det handlar inte om summor, det handlar om principer. Det bör vara helt solklart att det råder en jäkla massa kompiskorruption i konstnärsnämnden och dylika organisationer med tanke på att en väldigt stor del av de som åtnjuter konstnärslön idag har suttit på betydande positioner inom diverse råd och branschorganisationer.

  Hellre då att man går efter regeringens förslag och inrättar pensionsgrundande stipendier till yngre konstnärer med ev. potential istället för att ge livstidspension åt föredettingar.

  SvaraRadera
 3. Jag tror inte att det finns något som helst bevis eller ens antydan till att bonusar skulle vara "systembärande", snarare verkar de vara destruktiva då en av orsakerna till att den finanskris vi förhoppningsvis är på väg upp ur verkar vara att många i beslutande position i näringsliv och bankväsende har tagit för stora risker och krävt för dåliga säkerheter.

  SvaraRadera
 4. Åke: Och vad har det att göra med konstnärslöner? Har jag påstått att bonusar är systembärande? Sluta fajtas mot vindmöllor.

  Jag jag påpekade är att 157 "konstnärer" (rätt så j'vla generös definition utifrån listan på vilka som får garantin) färre med livstidspension ger mindre intryck på samhället än när en bank går omkull. Vad som händer när man inte räddar en bank som tillåtits bli för stor för sitt eget bästa exemplifieras bra av Lehman Brothers och efterföljande insta-koma på världsmarknaden. Det som händer när man avskaffar 157 livstidspensioner och ersätter dem med motsvarande summa i stipendier är... tja, ingenting, i sammanhanget.

  Du kommer inte bli kvitt bonusar (som f.ö ger större skatte-% än vanlig lön) utan att det ploppar upp som utdelning (lägre skatteinkomster), pensionsavtal (lägre skatteinkomster), kapitalflykt (lägre skatteinkomster) eller fast lön istället.


  Vad gäller konstnärslönen så ser jag mycket hellre att pengarna går till stipendier än till livtidspension. Precis så som regeringens förslag gör gällande.

  SvaraRadera
 5. Vi skattebetalare betalar stöd till bankerna, jag tror det var 22 miljarder, för "att de inte ska gå omkull", samtidigt betalar samma banker ut bonus till sej själva för 5,4 miljarder. De 5,4 miljarderna man plötsligt tyckte sej få över kunde man väl betala tillbaka till skattebetalarna?

  Man kan anordna finansiering till konstnärligt skapande på många olika sätt, jag är på inget sätt låst vid konstnärslönerna som sådana jag roas bara över att folk går i taket för 17 miljoner kronor medan man glatt öser iväg 5,4 miljarder "eftersom det ändå inte går att göra nåt".

  SvaraRadera