tisdag 26 januari 2010

Bert-Rune på äventyr i Fjärran Östern

Åseles kommunalråd, Bert-Rune Dahlberg, har som sin stora mission att se till att det byggs ett buddistiskt tempel i Fredrika. Av någon anledning så tycker Sveriges buddister att det skulle vara en sällsynt lämplig plats och i en kommun som inte har mycket annat än pensionärer så är vilken idé som helst bra.

Bert-Rune Dahlberg är en sådan där gammaldags köttig sossepamp av det slaget att det nästan är svårt att rita en karikatyr på honom. Originalet har redan gått för långt. Jag har sett bassettar med spänstigare uppsyn. Men på något sätt så utstrålar mannen en allmän välvilja. Men jag tycker ofta att det är så att kommunalpolitiker ofta vill väl även om det kanske inte alltid lyckas. Ibland tänker jag att det är så att det är de kommunalpolitiker som är onda som går vidare till rikspolitiken ...


Jag gjorde en serie som hette "Gösta Grävlings saga" som utspelade sej i en liten kommun där kommunalrådet hette Assar Deghammar. Jag satt i sju års tid och kände med tiden alltmer för betonghäcken som alltid ville väl men där allt på något sätt alltid gick fel.

Spännande nog så finns det redan ett buddistiskt tempel i Sverige. Min store idol, äventyraren och storhertigen av Mongoliet, Frans August Larsson lät göra en kopia av ett buddistiskt tempel för världsutställningen i Chicago 1933.


Bygget finasierades av Industrimannen och svensk-amerikanen Vincent Bendix som uppfann Bendix-drevet. Nuförtiden kanske alla inte har koll på bendix-drev men när man startade bilar med vev så var ett av problemen att många bröt tummarna när bilen startade. Bendixdrevet gjorde så att veven frikopplades när motorn hade startat. Det låter lite gammaldags idag men min kemilärare hade en äldre folkvagn som startades med vev. Hursomhelst så plockades tempelbygget ner och via diverse förvecklingar så finns templet i Stockholm, nerplockat i bitar, förvaltade av "Stiftelsen Gyllene templet". (Källa: Hertig Larsson - av Axel Odelberg, Wahlström &Widstrand)

Hursomhelst var det ett så fint inslag i Västerbottensnytt häromkvällen där man får se den fumlige kommunalpolitikern besöka Thailand för att försöka ragga finansiärer och får träffa höga buddistiska dignitärer och den Thailändska kycklingkungen. Det är stort. Jag fick nästan tårar i ögonen när jag så inslaget ...

9 kommentarer:

 1. Finns ju ett Thailändskt tempel i Ragunda, Thailändska Paviljongen.

  SvaraRadera
 2. Nu när jag sökte efter det så hittade jag följande länk:

  Thailändska Buddhistiska buddha tempel i Sverige Sweden
  http://www.thailandresor.se/buddha-tempel-i-sverige/

  SvaraRadera
 3. Det känner jag igen när du säger det.

  SvaraRadera
 4. "-Jag har sett bassettar med spänstigare uppsyn", haha inte snällt men väldigt träffsäkert!

  SvaraRadera
 5. Karikatyrtecknare är inte snälla.

  SvaraRadera
 6. Nu hamnar jag farligt nära reklam, men Delainey och Rasmusens "Betty" har ett par bra strippar om karikatyrtecknare i Knasen 4/10 (8-28 & 8-29/2009). Huvudpoängen är ungefär: "När blir ett porträtt en karikatyr, mamma?" "När tecknaren har DEN DÄR elaka minen!"

  SvaraRadera
 7. Min första bil var en Renault 4 L, den gick att starta med vev :)

  SvaraRadera
 8. Kommer lite sent in i matchen här, men det Thailändska bygget i Ragunda är ingen religös byggnad. Det är en sk paviljong som är uppförd till kung Chulalongkorns ära och minne. Chulalongkorn besökte stället i slutet av 1800-talet. Bygget som planeras i Fredrika ska bli ett buddistiskt tempel som är tänkt ska vara öppet året runt, munkar ska finnas på plats och enligt planerna ska det bli Europas största buddistiska tempel.
  Far out! Snygg bild av Bert-Rune förresten. Kul att du fick tårar i ögonen av inslaget också...

  / Ola

  SvaraRadera
 9. Bättre försent än aldrig som de gamla sumererna sa. Tack för förtydligandet om de Buddiska byggnaderna. Jag har mycket grunda kunskaper i ämnet.

  SvaraRadera