tisdag 19 januari 2010

Avatar - filmen då?

Men då bortsett från allt ögongodis och fantastiska bilder, hur var själva filmen då? Ja, det var väl vad man kunde vänta sej. Jag har läst invändningar om sånt där som att Na´vierna som naturfolk måste ledas av en vit man för att kunna klara av någonting. Men jag tycker att det faller platt. Vi behöver ju följa den här killens upptäckande av livet på planeten Pandora för att köpa resten av handlingen. Skulle man plockat bort den delen så skulle filmen blivit bra konstig.

Den här typen av film har ju sina premisser och kan man inte gå med på dem ska man nog inte se den överhuvudtaget. Vilket lite grann glider in på frågan om vitsen med recensioner över huvud taget. För ett antal år sedan lät VK "Vanliga recensenter" recensera dansbandsskivor, men de presumtiva dansbandsskiveköparna har ju inget som helst intresse av att läsa recension efter recension där man ondgör sej över musikstilen som sådan och inte kan skilja en bra dansbandsskiva från en dålig.

Sedan är det ju det här med new-age-mumbo-jumbot. I det här sammanhanget tyckte jag att det var rätt okej. Någonstans så verkar folk gilla tanken att sitta framför lägerelden och sjunga Zum gali gali även om man i praktiken hellre sitter hemma och värmer sej framför 46-tummaren. När Na´vierna sitter och gungar tillsammans och gungar så påminner det inte så lite om apdansen Kechak på Bali.Man kan ju förstås lägga pannan i djupa veck och försöka förstå symboliken. Man tänker sej att det ska handla om USA:s krigsäventyr runt om i världen och det ligger säkert något i det. Men jag är mer upptagen av en faktiskt större fråga och det är människans plats i världen. Moderna storstadsnaturvänner verkar tänka sej att människan inte ingår i naturen och det verkar filmen också komma fram till. Men saken är ju den att även det vi människor gör i staden påverkar naturen. Vare sej vi vill eller inte är vi en del av det stora kretsloppet och vi kan inte tänka oss ut från det.

Vilket leder till det som gjorde mej mest upprörd. Här sitter vi ett antal människor och tar del av dessa budskap om naturen och att leva i harmoni och vad gör alla nötterna? Det var länge sen jag var på bio och jag har inte sett något liknande. När vi går ut från salongen så ligger det fasansfulla mängder utdrällt popcorn hoptrampat med utspilld läsk. Man släpper tydligen papper bara rakt ner när man sitter och snaskar på bion. Tänker inte folk på den stackare som ska gå och städa upp efter allt det här? Skulle ni bo på Pandora skulle Eywa zappa er direkt! Dessutom: Kan ni inte hålla er under en hel film ska ni väl inte köpa läsk i hinkliknande förpackningar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar