tisdag 19 januari 2010

Avatar 3D

Eder förtrogne var på bio igår. Det är inte ofta man kommer sej för nuförtiden men eftersom jag ända sedan spädaste barnsben varit barnsligt förtjust i 3D så var jag tvungen att pallra mej iväg på Avatar 3D.

Den första 3D-bilden jag minns var från något sorts tuggummipack. Det var en bild på ett stort antal gubbar som satt på en tandemcykel som man skulle titta på med något slags rödgröna miniglasögon. Det var i Jokkmokk för det var tillsammans med bröderna Bergkvist så det borde varit runt 61 kanske. På den tiden låg det i varje barnrum en sådan där Wievmaster och man kunde titta på alla möjliga spännande saker i 3D som kraftverksdammar och berömda byggnader. Någon gång runt 1980 kom det en revival och man visade gamla 3D filmer som monstret vid den svarta lagunen och liknande. Då utarbetade jag mitt eget 3D-system som jag kallade för "the Toarulle Stereo System" som går ut på att man tittar på två intilliggande bilder genom två tomma toarullar. Har ni ingen pudel i närheten kan ni titta på den här:
Men nu var det ju Avatar jag pratade om. Jag blev fullständigt hänförd. Så länge man höll sej bland människor så kändes 3D:en inte helt bekväm. Det såg inte naturligt ut. Men när vi kom ut i naturen på planeten Pandora så blev allt helt fantastiskt. Jag tror inte jag har sett någon data-animering som varit så hellyckad hela vägen. Bortsett från de där blå jättesmurferna så såg allt perfekt ut. Och 3D-effekterna var fantastiska. Jag satt längst bak i salongen och när det brann som värst så såg jag glödflagor trilla ner bland publiken och kunde svära på att det började lukta bränt. Det var så mycket ögongodis att man liksom inte orkade förtära allt. Det blev nästan irriterande när det började pangas och skjutas på slutet när jag satt fullt upptagen med att sitta och titta på blommor.

Fantastiskt ögongodis. Kalaset lär ha kostat 2,5 miljarder att spela in. En del är lite upprörda över detta men jag förstår inte varför. Spelar den in mer än vad den kostat att spela in är det väl alltid okej. Sedan får man ju sätta allt i perspektiv. Förra året betalade de svenska bankerna ut 5,6 miljarder i bonus, detta ett år när bankerna gått fullständig kräftgång på grund av inkompetens och felbedömningar. Tänk att man istället skulle kunnat fått två sådana här filmer till för de pengarna istället för att slösa bort pengarna på folk som ändå inte ids göra sina jobb.

2 kommentarer:

  1. Åke, du har bättre minne än en häst! Inte kommer jag ihåg det där med tandemcykeln, men Viewmastern har satt otplånliga spår. Minns däremot din faiblesse för Daffy på den tiden och hur din pappa fixade med provisoriska TV-antenner för att alla skulle få njuta av något som man kanske kunde ana vara ett fågelsträck i svartvitt på de nya TV-apparaterna. Läser bloggen nästan varje dag och njuter av din suveräna känsla för det humoristiska i tillvaron./Hälsningar från Anders Bergqvist i Norrala

    SvaraRadera
  2. Roligt att höra av dej! Mitt minne är väldigt selektivt men när det gäller de här åren så flyttade vi ganska ofta så att jag kan knyta minnen till platser och personer. Första gången vi bodde i Jokkmokk så minns jag inget av er (fast jag tror att vi bodde bredvid varandra då också) men jag minns några andra händelser. Det andra stället då vi bodde i en länga med gemensam källare minns jag massor av egendomliga detaljer ifrån.

    Teven var ju en historia för sig. Vi hade teve från det vi bodde i Lund så när man började med tevesändningar i Jokkmokk så hade vi redan en teveapparat. Pappa gjorde som sagt egna teveantenner av ribbor som han satte sådan där bandkabel på. Men de var lite vindkänsliga.

    SvaraRadera