tisdag 29 december 2009

Omnämnd i Knasen


Min blogg omnämns i Knasen 27/2009. Märkligt nog så är redaktören för Knasen en av mina läsare, så han frågade om jag hade något mot att han skulle nämna mej i en text i tidningen. Så nu gick jag och köpte tidningen. Numrets höjdpunkt är Fröken Fröjds kalender. Jag är självklart upprörd över kalenderns sexistiska innehåll och imponerad av hur snygg den var. Vem har tecknat den?


De som nämns i texten är sådana som Povel Ramel, Thorwald Gahlin och Torsten Ehrenmark. Dom snubbarna var ju min modersmjölk så utan varje form av jämförelse så är det klart att jag är påverkad av dem.

Lite kul att läsa Knasen igen. Jag har inte köpt den så mycket på senare år. Jag var en trogen läsare de 20 första åren. Jag köpte det första numret som 13-åring. Det var en fräsch och spännande tidning, tyckte jag. Jag skrev faktiskt ett brev till tidningen och ställde en del frågor om vilka ritverktyg som användes och hur sådana där raster egentligen funkade. Jag fick svar från en ung tecknare som väl antagligen gjorde layouten för tidningen även om jag inte riktigt hade en sån koll på saker och ting då. Den unge tecknaren hette Alf Thorsjö och kom senare att bli redaktör för Knasen och gjorde den till en av de mest genomarbetade humortidningarna man sett. Han satte en helt ny nivå för hur serietidningar skulle göras.


Tidningen närmar sej alltså 40-årsjubiléet!

För de som råkat irra in hit via Knasen och undrar var de kåserande inläggen finns får ett par lästips här:
It´s (Not always) a mans world!
Nazipudeln
Drama i radhusområde - Man dräper pudel!
Nätverkstekniker och intelligent design
Grattis Piratpartiet
Navelluddets gåta

Jag påminner mej förresten en lite incident vid tiden för första numret av Knasen. Jag skulle prenummerera på tidningen X9 som då var en normal och ganska okänd tidning. Så jag ringde till Semics prenummerationsservice. Men jag måste ha slagit fel nummer för personen i växeln var väldigt avvaktande och undrande när jag ville ha tag på X9. Av någon anledning var jag väldigt påstridig. Så småningom så kom det fram att det var Försvarets forskningsanstalt jag hade lyckats ringa till. Jag undrar om Säpo upprättade en mapp på mej redan då ...

2 kommentarer:

  1. På tal om grottmänniskor, finns min favoritserie BC fortfarande med i Knasen?

    SvaraRadera
  2. BC verkar inte vara kvar. Som serien utvecklats de senaste (20) åren så är det ingen större skada.

    http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/BC

    SvaraRadera