måndag 14 december 2009

Kausalitetens besynnerliga natur

Jag har tidigare varit inne på den intressanta frågan om hur man ljuger genom att tala sanning. Häromdagen så presenterade några forskare på KTH en forskningsrapport som säger sig visa att artisterna har fått ökade inkomster efter fildelningen. Detta publiceras i DN och Aftonbladet . Nu har jag inte läst själva rapporten utan har bara andrahandskällor men så verkar det vara med de flesta andra tyckare också. Det verkar som forskningsrapporten är ett sådant där politiskt debattinlägg nödtorftigt till forskning, men det är väl inte mycket att säga om det för det är ju så det går till nuförtiden.

Nä, det som är intressant är reaktionerna på nätet. Bloggare efter bloggare drar slutsatsen att fildelning är bra för artisterna. Riktigt hur man har konstaterat att det råder någon form av kausalitet framgår aldrig, jag kan inte läsa något som tyder på att man i själva rapporten hävdar något sådant heller. Många av bloggarna verkar också ha högre bildning är undertecknad så de ska väl inte ha problem med att dra slutsatser?

Tittar man på artisternas inkomster så är det tydligen så att livespelningsinkomsterna har ökat. Man verkar inte ha gjort någon ingående analys av vilka det är som tjänar mer pengar vilket naturligtvis varit intressant att veta. Är det så att man turnerar mer därför att skivintäkterna minskar eller är det bara så att det nyvaknade intresset för dansbandsmusiken slagit genom i statistiken? En av de saker som också ökat i andel av artisternas inkomster är avgifterna på brännskivor. Jag är själv skeptisk till en sådan avgift för hur ska man veta vilka artister som verkligen bränns ner och sedan så är det nästan obsolet eftersom den mesta nedladdade musiken går direkt till mp3spelaren utan att brännas ner på någon skiva. Dessutom så har jag en känsla av att de bloggare som plötsligt hyllar artisternas inkomster hör till dem som yttrat sej mest negativt om den avgiften.

2 kommentarer:

  1. Tyvärr för piratfildelningsentusiasterna så var ju denna rapport inte alls vad de hade hoppats på. Snarare tvärtom.

    SvaraRadera
  2. Jo ,men nu har man ju fått den sanningen etablerad i det kollektiva medvetandet att "fildelning ger artister mer pengar".

    SvaraRadera