söndag 7 oktober 2012

Synliggörande

En sak som slog mig när jag läser runt var att Wirsén - hon med den lilla svarta figuren i en barnfilm - uppmanats att göra figuren ljusare eller kanske grön - brann av ordentligt och tycke att det var ett märkligt sätt att bemöta rasism att göra svarta figurer vita.

Själv brukar jag slänga in teckningar av folk som normalt inte brukar komma med i underhållningsteckningar inte för något speciellt utan bara för att de inte ska vara osynliga. Det kan vara invandrare, det kan vara handikappade eller vem som helst som lätt glöms bort i teckningar.


Men risken är att det i all välmening blir omöjligt att avbilda icke-vita i sådana här sammanhang. Tänk om populärkulturen blir ett slags IKEA-version av Tintin i Kongo?


Edit: Nu har det ju gått länge sen jag skrev det här och ingen läser min blogg längre så jag kanske kan ta med den biten som jag hade tänkt i sammanhanget men kände att det var bäst att ålägga sej sträng självcensur. Tanken var i alla fall att jag hade ett förslag på hur man skulle kunna neutralisera gammalt gods så att ingen ska kunna bli upprörd. Jag tänkte då ta fasta på det där att man skulle göra lilla hjärtat grön. Genom att konsekvent grönifiera skulle man kunna tillåta de enfaldiga massorna att ta del av äldre kultur utan att ha med ledsagare som förklarar saker för dem.1 kommentar:

  1. Hans Lindström hade faktiskt en ganska bra kommentar om just det här: http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/384235_487715977913059_1383124995_n.jpg

    SvaraRadera