fredag 26 oktober 2012

Madde sa Ti hi

Jag brukar tala om hur superskurken i Watchmen sitter och ser på massor av skärmar för att få den här övergripande känslan av vad som rör sig i världen. Jag brukar själv ägna mig åt detta även om mitt syfte inte är världsherravälde i första hand.


(Här återanvänder jag en gammal bild. Dennis är ju inte längre med oss)

Gårdagens brus i tidningar,TV och bloggar var ungerfär det vanliga. Några helt ovidkommande människor försöker finna varandra genom nåt slags datingprogram. Någon har visst tatuerat sitt könsorgan. En prinsessa förlovade sig. Men den STORA snackisen igår var att den förlovande prinsessan sa "Ti hi".

Som ankofil så förmodar jag att svenskars ibland något egendomliga sed att säga "Ti hi" istället för att fnittra, säga "flämt" istället för att flämta och att säga "suck" istället för att sucka har sitt ursprung i Kalle Anka & co.

Det är väckte som förutsägbart ohämmad förtjusning i vissa kretsar och ohämmad vrede i andra.

Rasade intressantast var den gamla uppmärksamhetsnarkomanen Birgitta Stenberg. "Maddes 'tihi' talande för svenska kvinnors undergivenhet". Med tanke på den amerikanska brytning som prinsessan Madeleine har tillskansat sig och att hon på något sätt, till skillnad från sin syster, verkar tämligen fjärmad från de svenska folklagren så har jag initialt lite svårt att förstå varför tihit ska härledas till just gruppen svenska kvinnor.

Men när jag läser artikeln så drabbas jag av något som närmast liknar ångest. Det låter bara så bekant alltihop. Så minns jag denna bild.


Normalt brukar jag älska allt jag gjort. Allt är inte bra men det är på något sätt mina barn. Men den här sekvensen skäms jag över. Jag var ung och radikal alldeles hemskt. Och i likhet med den djupt religiöse så kan visst inte den radikale betro läsaren med egen tankeverksamhet utan allt ska skrivas på näsan. Övertydliga tolkningsplattor är en skamfläck i min karriär.


Ja, usch.

1 kommentar:

  1. Oj vad tråkigt. Men ni och Dennis fick många fina år i alla fall.

    SvaraRadera