onsdag 1 juni 2011

Dennis i Bild och Bubbla

Jag var med för ett tag sedan i en bok om Fantomen - "Fantomen - från lila hjälte till blågul vålnad" en sådan där trevlig coffetablebok med små intressanta inslag med allehanda figurer som på ett eller annat sätt haft något med Fantomen att göra eller kändisar som har någon relation till Fantomen. Själv deltog jag som "kändis" ("känd från seriefanzines" är ungefär likvärdigt med "känd från frimärksklubbar i Nordmalingstrakten" men kör för det)

Hursomhelst så har boken recenserats i senaste Bild och Bubbla - Sveriges främsta tidskrift om tecknade serier. Recensionen var lite ljum men mitt bidrag till boken fick illustrera.


Dennis fick förstås vara med på ett hörn och såvitt jag vet så är detta Dennis debut i Bild & Bubbla. Så här ser hans insats ut i närmare betraktelse:


Jo, jag började färglägga sidan för ett tag sedan och fullföljde färgläggningen nu. Usch, vad jag skulle vilja rita mer serier. Det är så sanslöst kul. Här kommer hela sidan i färg för den intresserade:


Det handlar alltså om min egen relation till Fantomen. Den Fantomenkunnige begriper väl ungefär vad det går ut på. Det är tecknat med tuschpensel och färglagt i datorn som är brukligt nuförtiden. Arbetsprocessen ser väl ut ungefär så att jag gör en lös skiss som jag fyller i en sorts riktlinje med vanlig filtpenna av något slag. Sedan tuschar jag med pensel på ljusbordet.


Sedan så använder jag den billigaste wacombrädan för att lägga på färgen:


Vad säger Dennis då? Ja, han tar sin berömmelse med ro. Enligt honom så borde han vara med i Se&Hör varje vecka med en ny löptik ...

6 kommentarer:

 1. Lysande!

  För mig är det _nästan_ Sy Barry forever -- den tidiga Jaime Vallve och George Bessis är också starka konkurrenter... Samt ett äventyr tuschat av Dick Giordano som jag hade turen att få läsa i svartvitt. Jösses vad den mannen kunde teckna!

  (Jag skulle också ha varit med på ett hörn i den där boken, men jag var så sönderstressad just då att både deadline och den vänliga deadline-påminnelsen passerade under radarn. Blamage!)

  SvaraRadera
 2. Brorsan var flitig Fantis-köpare på 60-talet så jag har läst de flesta nummer från den tiden. Dock var Samaris så läskig att han hade stoppat undan tidningen längst in i en garderob. Åratal senare hittade jag den, läste den en gång, och stoppade darrande tillbaks den. Undrar om den inte ligger där än idag...

  SvaraRadera
 3. Åke!
  Dom där serieläsande killarna känner jag igen på något sätt. Det var ju så man "umgicks", med varsitt äventyr att sätta tänderna i. Speciellt den större grabben som ligger på mage verkar bekant, näsan och det lockiga håret. Men varför ser han så bekymrad ut? Är Fantomen illa ute?

  /Anders

  SvaraRadera
 4. De som hade stora buntar tidningar i våran klass var Joel och Ulf F. Men det var mina grannar Dennis och Dick som hade den grymma Samaris. Teckningarna är fritt figurerade efter hur alla såg ut på den tiden. Den pottklippte och vartefter allt långhårigare var undertecknad.

  SvaraRadera
 5. tips! ändra till Michael Jackson! (=

  SvaraRadera