fredag 17 juni 2011

704 hjärnskadade i Asterix

Sveriges radios Kulturnytt meddelar att "European Journal of Neurosurgery" har räknat ut att 704 personer drabbas av allvarligt våld mot huvudet som skulle kunna medföra hjärnskador i seriealbumen om Asterix. 


Nu ska vi skydda tecknade figurer från att utsättas för våld också.


Edit: Det är rätt intressant. Små barn får lära sej att skilja mellan fantasi och verklighet. Man kan inte flyga i luften i blå långkalsonger och röd mantel. Det är påhitt. Man kan inte lyfta prickiga hästar. Men när man blir vuxen verkar man förlora den där insikten. I alla fall om man hör till de i samhället som ska tala om för andra i samhället hur de ska bete sig. "Det kan ju vara avtecknat från riktigt våld", "det kan vara foton av  riktigt våld som man använt ett program som man laddar ner från internet och gör teckningar av fotografier".

3 kommentarer:

  1. Jag har sett att det i många affärer -- inte minst pappershandlar -- säljs pennor, vilka ju kan användas för att göra teckningar av fotografier. Är det inte hemskt, så säg? Det enda rimliga är väl att förbjuda all form av avbildning, samt att förbjuda all form av fantasi, eftersom fantasi ibland kan utgå från saker som man har upplevt i verkligheten. Allra bäst kanske det vore att förbjuda all form av tankeverksamhet, helt enkelt. Det förslaget skulle säkert många politiker gilla, då det i deras fall troligen inte skulle innebära någon väsentlig skillnad.

    SvaraRadera
  2. Det finns mycket som oroar när man tänker på sånt här. När ska facket gå i taket över de arbetsförhållanden som Kalle Anka får av arbetsgivare farbror Joakim?

    SvaraRadera
  3. Jag undrar om inte Lars Peterson tog upp det där med arbetsförhållandena i Ankeborg en gång i tiden.

    SvaraRadera