torsdag 2 juni 2011

Men låt Kungastackaren vara ifred...

Numer tävlar media om att framställa Kungen i dålig dager. Värsta hyckleriet är förstås när journalister rasar "Om  Kungen ljuger måste han avgå" - och det kommer från en yrkeskår där den patologiska lögnen ingår i arbetsbeskrivningen.


På sätt och vis så är det väl konstigt att rikets främsta ämbete ska ärvas men ser man på jubelpuckot som har rikets näst högsta ämbete och är tillsatt i demokratisk ordning så behöver det ju inte bli bättre eller ens lika bra. Sen så funderar man ju hur en annan ordning skulle tillsättas. Vi verkar ju idag trötta på att delta i det demokratiska valen. Ska vi förutom Riksdags, landstings, kommun, kyrko och EU-val dessutom välja en president så undrar jag om vi orkar eller de andra frågorna kommer i skymundan för att vi ska engagera oss i personval för att finna någon som kan klippa band och  skaka hand med folk.

Men det som kanske förbryllar mej mest är att kritiken mot monarki i första hand verkar handla om moralisk handel och vandel. Har han kuckilurat med en fet mulatt? Finns det ett fotografi där han är onykter med en cigarr i munnen med bar överkropp? Det är lite lustigt också att vår moraliska indignation verkar så selektiv. Att gamle V-Gurra kurtiserade unga manliga "poeter" ses idag som nästan lite tjusigt. Att Palme möjligen då vänslats med Shirley McClain antagligen sörplandes årgångsviner alltmedan man antaglien diskuterat vikten av solidaritet med tredje världen är också lite tjusigare än en bedagad pophoppa.

Men sedan så är det ju tveksamt hur sexualmoral och skicklighet i ämbetet går ihop. Tänk på spännande statsmän som Kennedy och Clinton och jämför med antagligen oantastlige George W Bush ...

Expressen, DN, Aftonbladet

Edit: Basses syn på saken

5 kommentarer:

 1. Öh... ursäkta om jag är lite petimeteraktig här Åke, men jubelpuckot är faktiskt "bara" nummer tre i ordningen efter kungen och talmannen. Numera innehålls detta ämbete av multimiljonären och moderate riksdagsmannen Per Westerberg.

  SvaraRadera
 2. Det var honom jag avsåg. Han är som Sheldon Cooper utan skämt.

  SvaraRadera
 3. Jag vet inte varför du tycker att Sveriges rikaste riksdagsman skall ha titeln jubelpucko men om det nu är så att han skulle bete sig som ett sådant så har vi ju chansen att på några års sikt rösta bort honom (kravet på talmannen är att han sitter i riksdagen).
  Tyvärr är ju inte detta möjligt med mannen som rojalisterna tycker gör ett sånt fint jobb med att representera Sverige.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker om motsägelsefullheten att världens mest demokratiska och ödmjuka folk lever med en historisk relik. Med tanke på hur vi redan nu mästrar våra nordiska grannländer i att inte vara lika mogna, kloka och ödmjuka som vi själva är så riskerar vi att bli direkt odrägliga om vi gör oss av med denna institution.

  SvaraRadera