måndag 31 januari 2011

Egypten

Som alla som är uppväxta i skräpkulturen så har jag en rätt speciell relation till Egypten. Kalle Anka, Fantomen, Bamse, Tintin och Asterix - alla har de varit där. När ingen ser på brukar man ta på sej sin fez och röda morgonrock och gå och mässa "Osiris", "Apis", "Urth","Koth" på Hollywoodegyptiska.


Så det är med bävan man ser på utvecklingen. Det finns möjligheter att det ska gå bra. Den där El-Baradei är nog en bra karl och de som springer runt på gatorna förefaller ropa efter demokrati. Men det finns förstås möjligheter att hårdföra islamister kommer till makten. Det finns så mycket som kan bli riktigt tokigt som Israel-frågan, Suezkanalen och det kan sprida sej som en löpeld till andra muslimska semidiktaturer. Man kan tycka att väst har varit övermåttan slappa med att låta Mubarak hållas i årtionde efter årtionde. Men det har hänt så mycket annat under den här tiden.

3 kommentarer:

 1. "Man kan tycka att väst har varit övermåttan slappa med att låta Mubarak hållas i årtionde efter årtionde."

  Tja, kanske det. Om man vill kan man ju tycka att både "väst", "öst" och "syd" var slappa med att låta Såssarna "hållas" i Sverige årtionde efter årtionde. På sätt och vis är det väl inte "västs" sak vad Egypten har för styre?

  Tar man ord som "demokrati" på allvar så är det viktigaste att Egyptierna själva får välja vilka de vill. Om det sen råkar bli en "bra karl" eller "hårdföra islamister". Eller? Är fria val bara eftersträvansvärda om folk väljer "rätt", och vem bestämmer i så fall den måttstocken?

  Så många frågor... och då har jag inte ens berört huruvida det enligt Magdalena Ribbing är rätt eller fel med fez...

  (En lunchrestaurang här där jag jobbar annonserade en tid med "vi har även festvång för 300 personer", vilket antydde en viss, om än selektiv, klädkod.)

  SvaraRadera
 2. Man ska inte blunda för att Mubarak har suttit så länge är för att starka krafter i väst har behövt någon "pålitlig" på posten. Så väst har spelat och kommer att spela stor roll. Egypten strategiska position med Suezkanalen, närheten till Israel, maktfaktor i arabvärlden, ett av de mäktigaste länderna i Afrika osv gör att det som händer i Egypten är viktigt för hela världen.

  Om detta skulle leda till ett demokratisk system så vore det bra (och antagligen så är El-Baradei det starkaste kortet för att det ska bli så - därav kommentaren om honom.) Men valet som ledde till att Hitler kunde komma till makten visar att även demokrati kan leda till problem som man kan komma att behöva hantera senare.

  Fez är aldrig fel.

  SvaraRadera
 3. Jag kan inte låta bli att tänka på när jag diskuterade med några iranier om när Shahen hamnade på fallrepet. Dom var vänsterradikala men ville få Ayatollah Khomeiny till makten. När jag frågade varför de ville ha en konstervativ religiös ledare så sade de att det var en temporär lösning för att samla alla. Han var en korkad gammal getabock och det skulle inte vara någon sak att avsätta honom när allt hamnat på plats. Det är väl en sådan utveckling man kan vara rädd för.

  SvaraRadera