torsdag 13 maj 2010

Rondell-Jesus

Ingen har väl missat tumultet runt Lars Vilks? Han är inbjuden till Uppsala Universitet för att tala om yttrandefrihet och en grupp personer lyckas avbryta föreläsningen med bråk och tumult.

Reaktionerna är ganska intressanta. Bloggvärlden och Facebbook svämmar över av inlägg som ligger långt bortom hysteri. Tilltalsorden är olika sammansättningar av "hora", bland annat har Vilks förärats en facebookgrupp som heter "jevla fitthurunge lars vilks!". Intressant är att obildade rasister plötsligt blivit intresserade av modern konst. Några liberala skribenter skriver lite lamt om vikten att slå vakt om yttrandefriheten och kultureliten är tyst eller skriver något helt obegripligt - eller med så många reservationer att det känns som om man egentligen är tveksam till att en sådan som Vilks verkligen ska omfattas av yttrandefrihet. Man tycker väl antagligen att Vilks är ett irriterande arsel och man vill inte spela SD i händerna.

Själv tycker jag att själva rondellhundsperspektivet har kommit alldeles för mycket i skymundan, för den anda av folklig rebellkonst som trots allt är själva ursprunget till den här röran har tappat luften lite grann. För dessa rondeller är hiskeligt fula och den professionella konstnärliga utsmyckning som på några ställen satts dit gör en inte glad precis.
Själv har jag ju tidigare lanserat tanken på kristna rondellhundar. Så jag gick runt och laborerade med tanken på att Umeås många rondeller kunnat smyckas med Rondell-Jesus och hans tolv rondellärjungar. Tanken gjorde mej riktigt uppspelt men så kom jag på haken - kommer folk att värdera lärjungarna olika?Tillbaka till ritbordet.

DN Vilks överfallen under föreläsning
DN - Folk skrek och rusade fram mot Vilks
Mohammed Omar - Muslimer försvarade civilisationen

3 kommentarer:

 1. För några år sedan utsågs en rondell i Landskrona till Sveriges vackraste sådan.
  ...Så jävla grann är den inte.

  SvaraRadera
 2. Ja, då förstår du hur resten ser ut.

  SvaraRadera
 3. Han är lite kul i alla fall, Vilks. Nu har de haft sådant där chat med honom på expressen och han har ganska många roliga oneliners. " En förstådd konstnär är inte mycket att ha".

  SvaraRadera