torsdag 20 maj 2010

Vilks -liten repris

I min gamla blogg så hade jag ett inlägg om Vilks redan 3 september 2007. Eftersom den på vissa sätt fortfarande är aktuell så kör jag med en snabb repris:

-------------- skitgammalt inlägg ----------------------

Kaosteorin är ju en sån där trendteori som understundom förekommer i Illustrerad Vetenskap och liknande. En fjärils vingslag i Brasilien kan orsaka en tornado i Texas. Typ.

Blog Image

Men i dagarna så har man verkligen fått se hur besynnerliga sammanhang verkligen kan te sej. EU gillade inte de svenska gatufyrarna. Sverige måste byta ut sina gatufyrar mot sådana som EU gillar. Eftersom det blir ganska dyrt med de nya gatufyrarna samtidigt som en del trafikforskare menar att minirondeller ändå ger ett bättre flöde så börjar en förändring av det svenska trafiknätet av sällan skådat slag. Plötsligt växer det upp rondeller över hela landet i en närmast epidemisk omfattning. Denna nya miljö väcker upp svensken ur sin dvala. Så svenskarna ilar man hur huse för att sätta upp fula trähundar i rondellerna. Den psykologiska processen bakom detta fenomen är väl inte helt klarlagd än men något slags milt uppror verkar det vara. Samtidigt så går yrkesprovokatören Lars Vilks runt och grubblar över vad han ska hitta på härnäst. Det är inte lätt att provocera i ett land som Sverige. När veganungdomar är i farten som värst så står Göran Persson med fläskfilésåsen en ena mungipan och säger förstående att kött är ”lite äckligt”. När en yrkesprovocerande fotograf skildrar Jesus som läderbög så svarar svenska kyrkan med att skicka utställningen på turné i kyrkorna. Det är liksom inte särskilt kul att förnedra masochister. Hurshomhelst så måste Vilks ha fått något slags insikt om att den svenska rebelliska rondellhundsrörelsen skulle kunna kombineras med lite muhammedkarikatyrer (fast det är ju inte en karikatyr heller. Det ser snarare ut som nån sorts sumerisk staty) Sedan följer en märklig händelsekedja som leder fram till att en uppretad folkmassa i Karachi bränner dockor av Fredrik Reinfeldt i protest mot Nerikes Allehanda.


Blog Image

(Staty från Nimrods palats)


Det finns alltså ett kausalt samband. Om EU inte gillar svenska gatufyrar så kommer folk att bränna Reinfeldtdockor i Karachi.

(Det som är mest förbryllande är ändå att folk i Karachi läser Nerikes Allehanda)

--------------- slut på gammalt inlägg ---------------------

Varför den kommer för mej är att jag ser ett gammalt ståuppframträdande av Johan Glans som bygger på ungefär samma sak. Var Glans en av de tre personerna som läste min gamla blogg?

eller ...ja, det var väl inte så svårt att tänka i de banorna.

1 kommentar: