tisdag 4 maj 2010

Mera näthat

Det var en liten debattartikel i nätaftonbladet om näthatet som hette "Du skulle inte skrika 'hora' efter någon på gatan".Det handlade om det alltmer grasserande näthatet som grasserar framförallt i kommentarsfälten på bloggarna.


Bland annat hade hon fått kommentaren ”Kan du inte visa fittan lite i stället för att gnälla??” (Ursäkta det vulgära språket) och hon kommenterade lite roligt "Som om det inte skulle gå att kombinera". För ett kort ögonblick funderar jag om det ska vara sådan där kvinnlig simultankapacitet och skulle just formulera något om "som om inte vi män skulle kunna visa upp vårat kön och göra något annat samtidigt" men jag kanske ska spara det spåret till senare när jag tänker efter.

Men jag funderade vidare och kom in på några intressanta småspår. Jag är ju intresserad läsare av "Flashback" som är ett vildvuxet forum som bland annat är hemvisten för det intensivaste näthatet. Ibland organiserar några samlade näthatsattacker mot misshagliga. Intressant är att det näthatarna hatar mest av allt är kultur. Flashback är också ett utpräglat högerforum och väldigt mansdominerat. En av trådarna handlar just om "Varför är kulturen ett vänsterprojekt?" och det är ju slående. Näthatet är å sin sida ett högerprojekt. Om man försöker placera ut allt i någonsorts diagram så står allt klart för en:
Det tål att tänka på.

6 kommentarer:

 1. Du är allt bra klok du, tänk om man kunde skriva lika kloka och bra inlägg som du, och illustruera med tjusiga bilder. (hey, det här blev ju motsatsen till näthat!)

  SvaraRadera
 2. Vackert och engagerat...,

  ...men jag undrar...,

  ...sådant som inte direkt är tänkt eller menat som "hat" ifrån kommentatorns sida men som ändå uppfattas som sådant av mottagaren, var hamnar detta i grafen?

  SvaraRadera
 3. Detta är en vulgärgraf som kom till mej under ett nattligt städpass (det är märkligt vilka tankar som hemsöker en när man städar på natten) för visst finns det några kvinnliga näthatare, det kanske finns någon kulturintresserad högerman, men de allra grövsta tendenserna är tänkta att rymmas inom grafen.

  SvaraRadera
 4. 0,0 skulle vara Fredrick Federley då?
  ;-)

  SvaraRadera
 5. OK!

  Din graf visar antalet ponerade aktivister på respektive flank.

  Jag tolkade först det som att den visade antalet totalt gjorda uttalanden som uppfattats som näthat. Då tyckte jag att följande, något modifierade bild, kändes mera snarlik mina egna upplevelser...

  http://i135.photobucket.com/albums/q142/MrMachineHead/Photoshop/SmattOGatt/Honor/ForsmarxVulgografModifierad.jpg


  ... och när man väl skickats upp i det blå känns det av någon anledning inte så värst viktigt att försöka att korrigera de förlupna orden längre, fastän man kanske inser att de faktiskt kunde misstolkas.

  SvaraRadera
 6. Visst finns det väl några som näthatar av misstag. Vi män brukar ju oftast umgås genom att slänga käft vilket på nätet och i könsblandad miljö upplevs som drygt eller som utövande av könsmaktsstruktur vilket lätt kan tolkas till något annat än vad det var från början. Råa skämt brukar inte heller riktigt uppskattas.

  Å ena sidan så behöver man social kompetens på nätet medan det förmodligen är skönt för folk som är hunsade på arbetsplatserna att vara sitt allra uslaste själv i anonymitetens trygga mörker.

  SvaraRadera