onsdag 2 september 2009

Ragnar vill amma

Det var ju bara en tidsfråga. I aftonbladet/Wendela så är det en snubbe som heter Ragnar som vill amma sitt barn. Det är vid sådana här tillfällen som man inte riktigt är stolt över att vara svensk.

Men saken tål lite att funderas på. När jag läste genusvetenskap (Umeå universitet hade en tanke att man inte skulle släppas ut med en examen om man inte hade läst genusvetenskap - så jag läste genus för datavetare eller vad det nu hette) så brukade de flesta föreläsningar se ut på samma sätt. Föreläserskan påstod en massa saker som jag ifrågasatte och sedan ifrågasatte hon mitt förstånd. Mina kurskamrater bad mej vara tyst - "snälla kan vi inte bara få göra bort det här så vi har det bortgjort". Den enda gången hon inte omedelbart idiotförklarade mej var när jag ifrågasatte - framför allt hur man kommit fram till de slutsatser man ansåg sig kommit fram till - om vi någonsin kommer att uppnå exakt 50-50 fördelning på barnledigheten. Ett av mina argument var att det kändes lite konstigt att avbryta amningen i förtid bara för att uppnå ett socialpolitiskt mål. Visst går det med bröstpumpar och infrysning att lösa det praktiskt men det känns väldigt krystat.

Å andra sidan så var nog folk i gemen lika förbryllade inför tanken när Lennart Hyland lanserade "Frufridagen" i radioprogrammet Karusellen. Tanken var att männen en dag om året skulle sköta fruns sysslor och laga mat, diska och tvätta. Det hela var väldigt konstigt och obegripligt. Kommer vi om femtio år att tycka att det är lika normalt och vettigt att männen sköter sin del av ammningen? Och kommer folk att tycka att min reaktion mot den här artikeln är lika stofil och försoffad som de äkta männens reaktion på frufridagen?

Hursomhelst skulle jag säkert varit en naturtalang på amning också om det varit aktuellt.

3 kommentarer:

  1. http://etc.se/artikel/12204/visst-kan-maen-amma

    SvaraRadera
  2. Se där. Ibland är man tacksam att man börjar på att närma sej dagen när det är dags att söka sej till elefantkyrkogården.

    SvaraRadera
  3. Alltså, jag hatar när man får hårstrån i maten!

    SvaraRadera