fredag 11 september 2009

Dagens dumheter

Ibland så blir det lite tjockt när man tar del av mediautbudet. Man får nån sort migränliknande känsla i huvudet.


Första punkten är tanken om att lärarlönerna ska sättas efter elevernas betyg. Hur ska man få lärare till storstädernas invandrarområden om de utöver en svår arbetssituation ska belönas med lägre lön?

Punkt två. I senaste förhandlingsomgången så gav man en riktad pott till låga kvinnolöner. Man tänkte sej väl att de områden där lönerna är som lägst är kvinnodominerade och att de skulle få en större del av lönehöjningskakan. Nu har en del kommuner tolkat det så att pengarna ska fördelas till enbart kvinnor. Charlotte d'Estrade på Österåkers kommun säger "Man kan bara diskriminera åt ena hållet, mot kvinnor". Hrm. Undrar hur lätt det är att rekrytera män till så kallade kvinnoyrken om de ska ha lägre lön än sina kvinnliga kollegor?

Och som grädde på moset: Alliansens ambitoner att sänka lönerna för de med lägsta lönerna. Nu kommer själva grundbulten med den så kallade arbetslinjen fram. De som har de lägsta lönerna ska stå på samma fläck som tidigare med ett försämrat socialt skyddsnät och de som har de högsta lönerna ska få mer och mer i börsen.

Det ska löna sej att födas i ett rikt område, det ska straffa sej att födas i ett fattigt område. Det ska knappt vara lönt att arbeta om du är lågavlönad. Vi håller på att bygga upp ett samhälle som närmar sej det gamla indiska kastsystemet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar