fredag 5 juni 2009

Internets mörka sida

Vännen Wise är upprörd över att Marcus Birro inte längre vill blogga. Han får så mycket skit på sin blogg att har inte längre tycker att det är värt priset.

Det här är en sak som jag tror inte riktigt står klar för alla. Men det finns en mycket mörk sida med friheten på internet som gör att det i princip är omöjligt att vara helt öppen med vem man är och vad man tycker. Ska man ha åsikter på Internet ska man vara anonym. Annars sitter det en oändlig mängd kryp och krälar under internets allra mörkaste stenar och angriper den som är oförsiktig nog att stå för sina åsikter.


Det värsta är att vi bara sett början av detta. Utvecklingen kommer att gå vidare i rasande fart tills det når en sådan nivå att anonymiteten och friheten på internet till sist kommer att ta kål på sej själv.

Det finns ett diskussionsforum som heter Flashback där diskussionerna flödar i stort sett fritt. Själv var jag oförsiktig när jag registrerade mej där och gjorde mej identifierbar. I min värld finns det liksom inget annat alternativ. Detta gör att stora delar av diskussionsämnena är omöjliga för mej att delta i. Diskuterar man integration, revisionism, Jugoslavienkrigen eller andra kontroversiella ämnet blir det snabbt mycket obehagligt.

Jag fick lite av samma känsla när jag kommenterade Piratpartiet tidigare i bloggen. Det kändes obehagligt när läsarantalet plötsligt tiodubblades utan att jag förstod varför. Nu var det lyckligtvis bara vanligt hyggligt folk som hörde av sej men man inser att man ska vara försiktig med vad man skriver om.

10 kommentarer:

 1. Du har helt rätt i vad du säger om anonymitet. Tyvärr är människor, speciellt nya användare av internet, inte informerade om hur det sociala livet på internet fungerar, och då kan det lätt bli obekvämt.

  I och med att internet är "nytt" så har det inte funnits någon etablerar etik eller regler kring detta medium, utan användarna av nätet har själva byggt sina moraler. Här ser jag en stor brist av vår skolpolitik där vi inte ens nästan försöker lära ut hur internet fungerar i praktiker med sociala medier osv osv.

  Anledningen till att du får så många besökare om du skriver om Piratpartiet är för att vi på www.piratpartiet.se har en "feed" som gör att om du skriver om Piratpartiet så kommer ditt inlägg automatiskt upp på piratpartiet websida. Många (till exempel jag) prenumererar på den feeden och kommenterar om jag känner att det finns nånting som jag kan tillföra.

  Som till exempel nu.

  /jonathan

  SvaraRadera
 2. Så som jag förstår det så får alla bloggar som nämner Piratpartiet en länk på partiets hemsida. Det var iaf så jag hittade hit.

  Hanse, (PP)

  SvaraRadera
 3. Så är det =)

  SvaraRadera
 4. Jo, att det kunde dyka upp på piratpartiets hemsida framgick förra gången. För mej personligen så vore det bättre om alla var identifierbara. Det skulle också hyvla bort de värsta dumheterna. Det skulle ge dem som vågade stå offentligt för sina åsikter ett bättre läge. Men det finns ju många aspekter av detta. Jag har diskuterat drogfrågor och då är det svårt att diskutera med en massa anonyma figurer. Å andra sidan är det ju svårt att diskutera offentlig när man begår handlingar som faktiskt är olagliga.

  SvaraRadera
 5. P.S. Jag är inte ny på internet. Jag var med redan innan internet på gamla fido-net. "Den elektroniska grusvägen".

  SvaraRadera
 6. Visserligen ska man vara försiktig med vad man skriver om, men samtidigt ska man ju bara skriva om sådant man kan stå upp för.

  Anonymiteten på internet är en av internets stora styrkor. Det skapar visserligen mörkermän, men det skapar också en möjlighet att kommunicera och kommentera utan att förföljas.

  Jämför t ex Bruce Willis forumpostande.

  Snygg bakgrund för övrigt! :)

  SvaraRadera
 7. Åke,

  Tyvärr så har ju åtminstone en piratpartist blivit av med sitt uppdrag på EDB efter han hade deltagit i en chatt på Nerikes Allehanda. Så det behöver inte ens vara olagligt, politiskt engegemang kan leda till obehagligheter ändå.

  SvaraRadera
 8. Man får väl säga att tyvärr är det många mindre trevliga element som kommer fram, men det har nog mer att göra med att det är så pass lätt att göra sig hörd på nätet.

  Å andra sidan har ALLA rätt att göra sig hörda, till och med dom som har ljusskygga åsikter. Sen så är hot och förtal en helt annan sak, precis som annars, skall sådant uppförande beivras och polisanmälas. Om sen polisen nu agerar, som dom borde, är en helt annan fråga.

  Mvh SBJ

  SvaraRadera
 9. Blev bara så jädra förbaskad, hoppas han tar sitt förnuft till fånga och inser att det är bara idioter som hörs i den här världen. Lite läskigt det där med piratpariet, måste leka lite med det :)

  SvaraRadera
 10. Att politiskt engagemang kan kosta en jobbet är ju ingen ny företeelse. Jag umgicks ju med "Vänsterelement" på sjuttitalet och då hände det mycket märkliga saker.

  I den bästa av världar är det naturligtvis så att alla ska få göra sin röst hörda. Men vilket är viktigast? Att vanliga människor ska våga göra sin röst hörd med namnet under eller att anonyma röster ska få framföra sådant som man inte kan säga på en fikarast?

  Hur ska man kunna anmäla anonyma hot och förtal? Inte ens om man har ip-numret kan man ju anmäla någon nu när ISP:erna slänger loggarna?

  SvaraRadera