Umeå har åter drabbats av en upprörd konstdebatt. Av någon outgrundlig anledning är inga konstdebatter obråkiga. Saken är den att några träd har fått sådana skador att de måste tas ner. Man har då anlitat en motorsågskonstnär för att göra träskulpturer av de höga trädstubbarna. Finkulturen rasar eftersom folk tycker att det är fint och därmed sorteras det under det vederstyggliga epitetet "gladkonst". Galleristen Stefan Andersson har varit den som rasat mest av alla. Om inte kommunen genast tar bort den här förfulningen av gaturummet vill han att hans galleri inte ska nämnas i Umeå kommuns ansökan till kulturhuvudstadsåret 2014.
Den är lite lustig den här von Oben-attityden som man har. Tydligen så är det så att det ska finnas en härskarklass som ska bestämma vad som är god konst och slavklassen ska finna sej i vad härskarklassen bestämmer.
Själv representerar jag den allra uslaste och låghaltigaste av alla uttrycksformer, nämligen serieteckningen. Visserligen har jag gått lite konstskola och läst lite konstvetenskap men jag var mest intresserad av hantverket. Så jag borde förstås inte få yttra mej överhuvudtaget. Men jag tycker att det borde finnas utrymme för både högt och lågt (om det nu är relevant att orientera det så. Om det som är illa är gladkonst kanske man ska tala om gladkonst och surkonst.)
Blu-ray: Ägget är löst
9 timmar sedan
Stefan Anderssons insändare i lokaltidningen var iallafall stor humor. Trodde han skämtade först, eller att hela insändaren var någon form av "installation", men tji fick jag.
SvaraRaderaJag tänker oftast på HC Andersen-sagan om Kejsarens nya kläder när jag ser eller hör om konstverk. Är det ingen som kan eller törs säga att det är skit, när det är det? Egentligen blir jag väl inte upprörd över konstverken som sådana (vill man gräva ner ett skithus i marken och kalla det installation så är det väl OK med mig) , nä det som upprör mig är väl misstanken att jag varit med och sponsrat det på nå´t vis.
SvaraRaderaKlart du ska sponsra det. Hur många miljarder per år läggs ner på idrottsanläggningar i det här landet?
SvaraRaderaIdrottsanläggningar används ju, det är skillnaden.
SvaraRaderaOm vi säger så här då: Vi betalar för våra grejer så betalar ni för era.
SvaraRaderaLåter ju som en bättre deal än vi kulturslavar har i dag, dvs vi betalar för våra grejor och vi betalar för era. Men du kanske tycker om andra "rättvisa" sponsringar som exempelvis att Jazzfestivalen får x antal kommunala kronor i bidrag men en Bluesfestival får det inte för Blues går ju folk ändå och ser på !!!
SvaraRaderaNär jag höll på med kommunstatistiken där så såg jag att kommunen betalar ungefär 1,2 miljarder per år i underhåll och uppvärming för idrottsanläggningar och gymnastiksalar. En ganska stor del av detta ligger på underhållet av skolgymnastiksalarna. Nu är det så här att många idrottsföreningar lånar dessa anläggningar för noll eller lite pengar. Det vore ju klädsamt om man betalade för sej där. De pengarna skulle ju mycket bättre kunna användas för undervisningen som de egentligen är avsedda för. Sedan åtnjuter ju idrottföreningar allehanda bidrag från stat och kommun.
SvaraRaderaNu verkar inte herr Forsmark vara riktigt uppdaterad på idrottsfronten men för ett par år sedan kostade det 150:-/timme att hyra en gymnastiksal typ Marieberg, så helt gratis är det inte. Eftersom gymnastiksalar skulle ha stått uppvärmda i alla fall borde det ju inte vara en förslustaffär för kommunerna att låta idrottsklubbar använda dom.
SvaraRaderaMan undrar ju stilla hur beläggningsgraden ser ut för lokaler som tex Norrlandsoperan?
Antingen tänker man sej att det offentliga sponsrar sådant som man tycker är bra för befolkningen som idrott och kultur eller så gör man det inte. Om man INTE ska sponsra det ena så bör man ju inte heller sponsra det andra. Jag tror att idrottsföreningarna står för någonstans mellan 20 och 30 procent av beläggningen och då bör man stå för den delen av kostnaden för att annars blir det ju en indirekt spronsring av idrottsföreningarna. Samtidigt så bör man ju slopa alla bidrag till idrottsföreningarna.
SvaraRaderaNu tycker jag att det offentliga ska sponsra aktiviteter men om man inte ska göra det så kan jag gå med på det också. Jag kan göra annat för de skattekronorna.
Min ingångspunkt i den här debatten var egentligen samma som din, nämligen den von Oben-attityden som man har i vissa styrande led. Att man skall bestämma vilken kultur folket skall ha. Jag undrar hur länge samhället skall vara med att sponsra utdöende kulturformer som tex opera. Jag menar politiker är ju snabba att lägga ner servicefunktioner i samhället om det inte finns tillräckligt med befolkningsunderlag.
SvaraRadera