måndag 8 juni 2009

EU-valet - lurad igen!

Igår var det val till EU-parlamentet. Idag har jag en väldigt egendomlig känsla av att ha blivit lurad. Ungefär som den där sjuttitalsfilmen "Blåsningen".


Det känns som om alltihop egentligen handlade om någonting annat som jag helt missade. I vanliga fall brukar jag vara sjukligt påläst när det är val. Jag brukar syna varje fråga från varje tänkbart perspektiv. Men nu har jag bara flutit med strömmen och jag har aldrig uppfattat att det har förts någon riktig debatt om någonting. Piratpartiet har förstås skramlat lite grann om medborgarnas självklara rätt att få snatta på nätet. Detta har förlett vänsterungdomar att ge sitt mandat till en person som betraktar moderaterna som ett vänsterparti. Nåja, det hade ju i alla fall fördelen att SD inte fick något mandat.

Men det känns som om det fanns en jättefråga nånstans som man lyckades lura förbi oss medborgare utan att vi märkte det. Det här nya EU-fördraget till exempel - I vilket val hade vi något att säga till om det? Jag har en känsla av att politikerna tyckte att det var en alldeles för viktig fråga för att man skulle släppa den till normala demokratiska processer. "Det här är en alldeles komplicerad fråga för er. Men ingen fara! Vi bestämmer så gärna åt er så slipper ni de bekymret!"

9 kommentarer:

 1. Piratpartiet är ju uttalat mot Lissabonfördraget...

  Så i det här valet hade en chans att säga till om det, som du missade.

  SvaraRadera
 2. ... så du får gärna kolla upp Piratpartiet närmare istället för att återupprepa miföreställningar som att det skulle handla om att "få snatta på nätet".

  SvaraRadera
 3. "Det är inget att hymla om, jag vill kunna ladda ner filmer gratis" - http://www.aftonbladet.se/nyheter/euvalet/article5344913.ab

  SvaraRadera
 4. För övrigt så vet jag inte helt säker på att jag är mot Lissabon-fördraget. Vad jag är mot är att det klubbas genom i Sverige utan att det ens förs en politisk diskussion om det. Det känns som en fråga av sådan dignitet att det borde ha varit åtminstone en huvudfråga i en valrörelse eller ännu hellre en folkomröstning.

  SvaraRadera
 5. Jag har läst den artikeln nu länkade till.

  Testa att kolla in:

  http://www.df.lth.se/~triad/book/cyberpunk.html#ideoldecent

  http://swartz.typepad.com/texplorer/2009/05/tv%C3%A5-dr%C3%B6mmar-om-n%C3%A4tet.html

  http://henrikalexandersson.blogspot.com/2009/06/internets-frihet-big-picture.html

  Det skulle vara intressant att diskutera vidare efter att du kollat up de länkarna.

  SvaraRadera
 6. Jo, att en så stor grej som Lissabonfördraget ska klubbas igenom så osynligt som möjligt av makthavarna ser jag som tillräcklig anledning till att vara emot!

  SvaraRadera
 7. Lite dryga länkar att läsa men för att ta ett exempel ur högen ur "Cyberpunk som ideologi" :"Motarbeta restriktioner som stoppar informationen. I förlängningen: avskaffa allt vad copyright heter, dock inte upphovsmannarätt, vilket är en helt annan sak. Du har t ex rätt att, så länge du lever, sätta restriktioner för hur "din" information manipuleras, om någon direkt går in och bearbetar det du skapat. Däremot har du ingen som helst rätt att kräva kontroll över spridningen, alltså hur program, texter, musik osv kopieras när du väl släppt dem från dig."

  Och hur ska detta hanteras om all information släpps fri? Därför att ett av problemen med fildelningen som den sett ut de senaste åren är att vem som helst KAN manipulera ens verk. Många aktuella filmer har distribuerats vilt med hemmagjorda översättningar som är att betrakta som grov misshandel. Jag laddade ner en Bob Dylan-låt och tänkte att han är VERKLIGEN dålig på munspel. Men efter en stunds lyssning så kunde jag konstatera att det var orimligt uselt. Jag letade reda på originalet som jag har på vinyl och på den låten fanns det inget munspel alls. Någon har alltså lagt på sitt eget munspel.

  Hur ska jag kunna beivra att mitt verk inte manipuleras om det inte finns någon ansvarig?

  SvaraRadera
 8. Men för att återvända till frågan det inte handlar om att snatta på nätet. När Ipredlagen var på tapeten: lite förtretat mummel" När FRA-lagen gick igenom: lite förtretat mummel. När Piratebay-domen kom: Kazoing! Piratpartiet fick ett fyrdubblat stöd i oponionsundersökningarna! Att påstå något annat än att det handlar om att snika åt sej saker gratis är rent hyckleri.

  SvaraRadera
 9. Vad gäller Alexanderssons text så försöker han ljuga ihop att det finns en motsättning mellan att kunna göra saker frivilligt och upphovsrätten. När jag var nåt så när professionell tecknare så gjorde jag 150 sidor per år medan jag idag gör högst 10. Jag lägger upp det mesta jag gör gratis på min hemsida. Hur det ska hindras av att de som försöker leva på sitt tecknande får betalt begriper jag inte. Lika lite som jag begriper vad hela hypen kring Unni Drougge på TPB var. Det finns inget som hindrar vem som helst att lägga ut sitt arbete gratis. Men OM jag inte vill göra det så måste det vara min mänskliga rättighet, min rätt till integritet och respekten för min äganderätt att det inte ska spridas fritt om jag inte vill det.

  SvaraRadera