fredag 8 maj 2009

Uppdrag: Marängbottnar.

Igår fick jag ett uppdrag av hustrun: Gör tre marängbottnar! Hon skulle baka på kvällen och tiden räckte inte till för alla moment så det tidskrävande marängbottnandet överlämnade hon åt mej. "Vilken idiot som helst kan klara det" sa hon förklarande.

Med stort allvar grep jag mej an uppdraget. Ganska snart fick jag klart för mej att jag har gjort det här förut. Många gånger till och med. Jag kände igen alla misstag. Det är lite märkligt det här att man som man förväntas klara vad som helst. "Grunden behöver dräneras", "Rören behöver bytas", "Hängrännorna behöver bytas", "kolen i fördelningsdosan behöver bytas" och så ska man bara veta hur man gör. Det där med kolen i fördelningsdosan brukade jag gilla. Det är nånting sexigt med bladmått. Men jag behöver aldrig göra det nuförtiden. Har det försvunnit med den elektroniska insprutningen? Borde jag begripa det för att jag är man? Fast nu var det marängbottnar jag pratade om.


Det är någonting skumt med marängbottnar. När man drar ut smeten så är den så fantastiskt jämn och när man tar ut den färdiga marängen så ser den mest ut som någont man skulle kunna använda som landskap för en modelljärnväg. Hur länge håller maränger? Kan man använda dom som landskap? Jag skulle verkligen vilja bygga upp en modelljärnväg. Jag undrar hur det fungerar med datastyrning av tågen? Det borde ju ha utvecklats oerhört sedan sextiotalet. Fast nu var det ju marängbottnar jag pratade om.

Fast när jag tänker efter så var jag nog färdig med marängbottnarna.

3 kommentarer:

  1. Det där med marängbottnar har jag försökt mig på, men inte blev det några bottnar inte (borde det ha blivit fina bottnar för att jag är kvinna?). Tror snarare att det såg ut som en rinnande sörja, men ner gick det även om synen av det inte var den trevligaste. Å andra sidan förstår jag mig inte på hängrännor och fördelningsdosor heller.

    SvaraRadera
  2. Äggvitorna ska vara rumsvarma och smeten ska vispas så hårt att man ska kunna vända bunken upp och ner och smeten ska sitta kvar i bunken.

    SvaraRadera
  3. Jag har haft mina bästa resultat med maränger, när jag vispar äggvitorna över kokande vatten. Tillsätter sockret från början. Det fungerar bra vid havsnivå så väl som på drygt 2000 m höjd (jag bor i Colorado Springs,CO). Lycka till! Helene

    SvaraRadera