tisdag 26 maj 2009

EU-valet: Gurkans krökningsvinkel

Har ni smakat en sådan där riktig hemodlad gurka? Den är smakrik och fräsch ... och sekunda. Den har nämligen för stor krökningsvinkel. En gurkas kvalité räknas inte efter dess smak, som är helt ovidkommande, utan efter dess krökningsvinkel. En gurka får kröka sej max 10 mm per 10 cm gurklängd enligt gurknormerna . Om den sen smakar utspätt vatten har inget med saken att göra.Det här är en fin diskussionsfråga eftersom det visar på EU:s klåfingrighet i detaljfrågor som förmodligen inte borde ligga på överstatlig nivå. Den här strippen var från innan EU-valet men är på sitt sätt aktuell än idag.

Man funderar förstås som förespråkare för den goda gurkan hur man ska lobba frågan bland de nya partierna så de tar gurkfrågan på allvar. Sverige-Demokraterna borde vara lätta att övertala: "Har ni verkligen tänkt att utrikiska gurkor ska komma här på våra svenska gurkors bekostnad?". Fi borde man kunna få att gå igång på gurkans falliska fason. Piratpartiet är kanske lite svårare att få att få igång. Kanske man skulle kunna övertyga dem om att de svenska odlarna får så lite betalt att det i stort sett är att jämställa med att upphovsmännen inte får något betalt och att alla vinsterna går till rika knoddar i Stockholm - som det ska vara.

6 kommentarer:

 1. Jag trodde att kraven på krökningsvinkel togs bort ganska nyligen...

  SvaraRadera
 2. Pirater vill kröka mera.

  SvaraRadera
 3. Denna texten kom sig av att Västerbottenskuriren hävdade att gurkkrökningsvinkeln var en myt. Den krökta gurkan får visst säljas - som klass II. Men då tycker jag inte att man riktigt förstår vad problemet med att kvalitetsbedöma gurkor utifrån deras krökningsvinkeln är.

  Att piraterna vill kröka mera inger mej inget ökat förtroende om man säger så :)

  SvaraRadera
 4. Men om du nu klagar på EU, varför länkar du till det svenska jordbruksverkets kvalitetsnormer? Jag ser ingenting i PDF:en du länkar till, på svenska jorbruksverkets webbsida, som tyder på att det är EU-regler.

  SvaraRadera
 5. Jag klagar inte på EU, jag klagar på att EU håller på för mycket med sådant man inte borde syssle med och håller på för mycket med sådant man inte borde syssla med.

  Varför jag länkar till jorbruksverkets text är för att den är begriplig.

  SvaraRadera
 6. Som någon var inne på så ska de avskaffa gurkkrökningsvinkeldirektivet den 1 juli 2009.

  SvaraRadera