måndag 20 april 2009

Ljudbok - vad är det?

Min trogna läsare (alla femton vid det här laget) är väl fullt medvetna att jag föredrar gammaldags bokstäver på papper framför en sådan där ljudbok. Jag glömmer bara bort mej och vaknar till efter att en stund varit irriterad på en malande röst som jag inte riktigt vet var den kommer ifrån. Sedan så finns det fler irritationsmoment. Ska man vara laglig så köper man alltså en bok som då kan bestå av en sex till tio cd-skivor. Då ska man gå omkring med en sådan där bärbar CD-spelare som är stor, bökig och stötkänslig. Man får gå som på nattgammal is så att inte skivan hopppar.


Ska man då rippa skivan för att lägga in boken på en MP3-så är det nåt idiotiskt kopieringsskydd som förhindrar rippningen. Tror dom att någon som verkligen vill rippa den hindras av något sådant? Det enda man kan åstadkomma är att man blir så irriterad på eländet att man väljer att ladda ner böckerna från någon fildelningssajt istället. Kopieringsskyddet fungerar snarare som uppmuntran till fildelning än skyddar upphovsmännens rättigheter.

2 kommentarer:

  1. Det gäller att hitta böckerna som har bra uppläsare. Tror det börjar komma mer och mer ljudböcker på mp3, CD-skivans tid måste ju snart vara över.
    Trevligt att du hittade till vår enkla lilla blogg föresten. Vi har också 15 ca läsare!

    SvaraRadera
  2. För dagen har jag över hundra pga piratparti-inlägget.

    Det här är ett av problemen med fildelningsfrågan att bolagen är så senfärdiga med goda praktiska lösningar. Hela världen har insett nästa steg i teknikutvecklingen innan de som förvaltar de populäraste upphovsrättsskyddade materialet fattar vad som är på gång.

    SvaraRadera