torsdag 18 november 2010

Hur ska man kunna göra satir idag?

När jag och Magnus Knutsson försökte göra snällsatir över det svenska samhället i form av serien "Gösta Grävlings saga" så hade vi stundtals problem med att hur dumt vi än försökte hitta på blev vi ständigt omsprungna av verkligheten.

Därför är det skönt att se att det fortfarande går fast verkligheten blir galnare för varje dag:(Min högerarm är inte riktigt som den ska så därför blir det lite dåligt med teckningar ett tag...)

13 kommentarer:

 1. It is amazing how many fantastic illustrators there are around the world. The child-book illustrations were awesome.

  SvaraRadera
 2. Hehe. Men med tanke på debatten om Rockys antisemitism nyligen undrar jag vem som blir den förste att kräva att detta inslag klipps bort från programmet på grund av "skrämmande homofobi". "Ja, alltså, visst förstår JAG att det är satir eller vad det heter, men gör bögknackar-Svenne i Skärholmen det?"

  Man kan tycka att det är lite väl mycket Galenskaparna över såna här sketcher, men jag har alltid tyckt att Dorsin gjort det bättre (dvs bra) än vad de har så likheterna stör mig inte. Och egentligen är det väl det Povelska arvet i grunden.

  SvaraRadera
 3. Raden om schlagerfestivalen är ju åtminstone sann.

  Dorsin är kanonbra.

  SvaraRadera
 4. Det är väldigt snyggt gjort, och skitkul. Samtidigt har jag svårt att tycka att det är särskilt modig satir -- hur stor är sannolikheten att han får något avgörande mothugg av sina nuvarande eller framtida uppdragsgivare (eller recensenter etc) för att han går ut och försvarar homosexuella mot alla lismiga kristna homofober (som uppenbarligen tycks vara ett jätteproblem i sammanghanget)?

  SvaraRadera
 5. Nä, det är i och för sig sant att det inte är särskilt modigt att tvåla till homofober. De dörrarna är väl ganska öppna som det är. Men även det tycker jag är lite ett arv från Povel Ramel, det enda riktiga påhopp Povel gjorde var väl på Snoddas och det ångrade han senare. Henrik Dorsin är dessutom en väldigt snäll man i grund och botten, även hans "elaka" slängar brukar vara ganska godmodiga.

  Sen kan jag undra vad som är "modig" satir. Ska det vara kontroversiellt så var väl Sverigedemokraternas rollator-race-valfilm modig. Lyteskomik, kanske. Få arbetslösa att framstå i dålig dager. Prata om "judarnas" inflytande i samhället. Eller är det "modigt" att göra sig lustig över "Överheten"? Eller... ja, hur skulle "modig" satir se ut?

  SvaraRadera
 6. Ja, att angripa svenska kristna fundamentalister är att slå in en vidöppen hangardörr. Men icke förty var det träffande ändå.

  För att det ska vara modigt så krävs det dels att det slår mot den allmänna meningen samtidigt som framtiden ger en rätt. Helst bör det slå uppåt också. Själv har jag svårt att se ett givet ämne idag som man kan göra något riktigt bra av. Annars hade jag gjort det själv.

  SvaraRadera
 7. Jag tycker faktiskt inte det var särskilt träffande heller – nu är jag inte så insatt i den svenska homofoba delen av kristenheten, men jag har inte fått intrycket att de går omkring och är övertygade om att allt är bögarnas fel. Dorsin gör en fiffig text och ensemblen ett briljant framförande av vad som i grunden är ett utpekande av "den andre", tycker jag.

  En modig satir på ett liknande tema tycker jag skulle ha varit att visa upp ett homosexuellt par som lever efter en slags "perfekt" norm enligt gällande kultursidesvärderingar (den termen är en shortcut, men jag tror den är rätt förklarande ändå) och sedan låta den bilden gradvis falla sönder -- litet grann som Åke gjorde med kärnfamiljen på den tiden det begav sig).

  Eller visa upp en frikyrkoperson/-personer som gör ett fantastiskt frivilligt arbete med sociala frågor i lokalsamhället och visar en enrom solidaritet med människor i tredje världen -- och som sedan visar sig vara en fruktansvärd homofob. Eller göra exakt samma sak med en entusiastisk vänsterperson.

  Men "frikyrkopastorer är homohatare och dessutom pedofiler"... meh. Det hindrar som sagt inte att det var snyggt gjort och roligt, men i grunden tycker jag det handlar om mobbningshumor -- frågan är bara vilka grupper det är okej att mobba. Det är tack och lov inte okej i rådande svenska kulturklimat att mobba homosexuella, men hade det varit det undrar jag var Dorsin skulle ha ställt sig när han behövde locka fram ett skratt.

  SvaraRadera
 8. Dumkristna är helt okej att mobba och egentligen det enda tillfället det är tillåtet att sparka nedåt. Jag tror jag har en serie i ämnet när jag tänker på det.

  SvaraRadera
 9. Den förra Grotescovideon "Blanda upp" vållade ju en smärre folkstorm på sajter som Flashback. "Statstelevisionen förordar rasblandning".

  SvaraRadera
 10. Va, var det här satir?

  ;-)

  SvaraRadera
 11. Du som kommer från inlandet kan lika gärna ta det på allvar.

  SvaraRadera