söndag 23 augusti 2009

Tanken med etanol i tanken

Min farfar var konsumföreståndare. Ibland berättade han små anekdoter men jag var för ung för att förstå de flesta av dem. En som dock fastnade var när han förestod kooperativa i Vuollerim och fick förnämt besök, det var hustrun till någon ny höjdare på kraftverket med väninna som skulle handla. När de frågade var man kunde handla mjölk så hänvisade han dem till en bonde i närheten. De svarade kränkt "Vi vill inte ha mjölk från kor, vi vill ha mjölk på flaska!".

Min farfar var född i Laisvall, eller snarare i det som i dag kallas Laisvallby. I somras så stängde de bensinpumpen i Laisvall. Det blev för dyrt att installera en Etanoltank vilket är obligatoriskt nuförtiden. Det är visst för miljön. Att det besynnerliga slutresultatet blir att hela byn måste åka de fyra milen till Arjeplog för att tanka och således ökar utsläppen dramatiskt samtidigt som det inte finns en enda etanolbil i byn bekymrar inte politikerna i Stockholm.

Dessutom ... OM man nu verkligen vill ha etanol i Laisvall är det ju bara att gå till Nisse i röhuset. (Namnet Nisse och huset röhuset är förstås fingerade)

1 kommentar: