måndag 4 juli 2011

Närturism: Holmön

Man är ju uppvuxen i Norrbotten och har väl med minnet av Norrbottens fantastiska skärgårdar rynkat lite på näsan åt Västerbottens skärgård som egentligen bara består av Norrbyskär och Holmön. Norrbyskär är en trevlig sommarupplevelse och är värd en dagsutflykt. Men av någon anledning så har jag aldrig tagit mej ut på Holmön.

Färjan över till Holmön är en respektingivande gammal sak:


Hamnområdet på Holmön är rätt mysigt och jag antar att det är ett populärt strandhugg för båtturister. I direkt anslutning till hamnen finns Båtmuseum och affär.


Som vi blivit rekommenderade så valde vi att hyra cyklar på "panget". De erbjuder också en riktigt rekommenderbar picknickkorg som man får med sej med kaffe och allt.


Känslan på Holmön är litegrann som ett mini-Gotland. Det är lite karg, speciell natur. Det är små vägar med måttlig trafik som kryllar av semestercyklister.


Det finns några kvarvarande jordbruk kvar vilket bidrar till den speciella lantliga känslan. Min kokunskap är begränsad men det här borde väl vara SSÖB - Svensk Smålurvig Ö-Boskap.


Det är ju en fiske-ö och sjöfarts-ö så det finns ju mycket sjöfartssaker som den här gamla fina fyren:


Det är väldigt speciell natur som exempelvis  nerslipade klipphällar:


På det hela taget så var det en trevlig upplevelse. Nu hade vi för kort tid på oss för att ta vara på alla saker som finns på Holmön så det lär väl bli fler besök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar