torsdag 7 juli 2011

Fjäderägg - Människors lämningar

De mest uppenbara spåren av människa på fjäderägg är förstås fyren med tillhörande byggnader.En något märklig sak som hör till fyren är ett kummel som står nere vid stranden. Den ser inte så stor ut men när man kommer fram till den så är den rätt maffig.


Fyren uppfördes först 1851 men det har kommit och gått folk på ön sedan urminnes tider. Det är framförallt fiske men även säljakt som dragit folk till ön. De flesta spår av människa på ön består av olika stenarrangemang. Lite här och där så hittar man runda stenformationer.


Tydligen har det här varit något slags husgrunder för tillfälliga hyddor eller andra enkla bostäder.

På några ställen finner man också kompassrosor.


Man hittar också rester av labyrinter. Man vet väl inte riktigt vad syfte de kan ha haft men det kan ha varit rekreation eller något rituellt som hörde fisket till.


Men det som fascinerade mej mest var de omfattande linjer av stenhögar som man finner. Det är gigantiska anläggningar som måste ha krävt ordentligt med arbete får att få ihop. Jag fick genast fantasier om mystiska hedniska helgedomar som gav ledning för odling och fruktsamhet.


Men det visar sej bara att stenhögarna har varit till för att ställa upp stolpar så att man kunnat hänga upp fiskenät för att reda ut dem och torka dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar