fredag 8 juli 2011

Svensk humor - ett skämt!

En sommar behöver muntras upp med lite bråk. En som gärna står till tjänst som bråkmakare är estradören Peter Wahlbeck (det tar emot att kalla honom komiker). Det är den så kallade stå-upp-humorn som han anser förfaller så därför "rasar" han på kvällstidningsvis.


Nu är jag själv ganska tveksam till stå-upp-humorn i allmänhet och till Peter Wahlbeck i synnerhet. Allt är liksom gjort i samma stuk och när samma lustigkurrar dyker upp överallt - i Parlamentet, komediserier och - värst av allt - Roast på Berns. Dessutom så verkar alla vara stöpta i samma form och det verkar finnas en  åsiktskonformitet som är tröttande.

Men faktum är ändå att svensk humor har blivit roligare. Nu kan man tro att allt var roligare förr när man ser Povel, Martin Ljung och Hasse&Tage men de var små lysande humorbloss i ett mörker. Dessutom så fanns det mycket med de herrarna som inte var alldeles roligt heller.

Edit:
Aftonbladet har prisuppgifter på en 45minuters ståupp. Den toppas av Johan Reborg, Henrik Schyffert och Magnus Bettnér som alla tar mer än 60 000. Att Johan Rheborg ligger i topp kan jag förstå. Nästan Henrik Schyffert men Magnus Bettnér? Vad är det jag har missat? Är inte det tjugutietalets Janne Bylund?

Skiktet under innehåller Babben, Johan Glans och Mårten Andersson. Johan Glans kan jag förstå. 50 000 ska de ha för trekvart.

Men det är nästan soporna som förbryllar mest. Hur kan man betala såna pengar för så mediokra figurer.

3 kommentarer:

 1. Jo, du har "missat" Magnus Betnér.

  Magnus är klart roligaste komikern i Sverige just nu och har varit så bra länge. I alla fall om man är allmänbildad och lite politiskt intresserad (vilket jag märkt att du är är i dina samhällskritiska serier)

  Ett bra exempel på Magnus Betnérs storhet hittar du på hans Youtube-kanal:

  YouTube - Magnus Betnér på Aftonbladet

  Det är från programmet "I ditt ansikte" där han fick 10 minuters sändningstid inför Aftonbladets ledningsgrupp.

  Notera bredden på skämten, allt ifrån flamsiga skämt om alkoläsk, till djupt initierade knivhugg om cheferna han står inför. Reflektera över hur mycket research han måste ha gjort och hur cheferna kastas mellan gapflabb och skeva leenden när Magnus vrider om kniven (tex vid 5:55).

  Klippet har något år på nacken, men är ändå lysande!

  :-)

  SvaraRadera
 2. Smaken är väl som baken. Jag orkade i inte se hela klippet. Jag gillar honom helt enkelt inte och det slår mej att han visar inte upp en millimeter av självironi - vilket är nästan nödvändigt för att jag ska uppskatta standup.

  SvaraRadera
 3. Jo, jag antog bara att du skulle gilla hans genomtänkta samhällskritik. Det är ju det som jag gillar mest hos dina serier - hur du ger dig på exempelvis EU, rasister, byråkrater samt feminister och övriga PK-etablisemanget. Ofta genom en snygg twist.

  Jag tycker Betner är lite av stand-upens motsvarighet till dig. Ta det som en komplimang. :-)

  SvaraRadera