onsdag 11 maj 2011

Mitt roligaste köp på SPX

Som yngling älskade jag Agent X9. En intelligent och smart serie. 1970 meddelades att världens bäste tecknare  - Al Williamson - skulle ta över även i den svenska serietidningen. Jag fullständigt dyrkade den tecknaren och satt och ritade av rutorna i tidningen. Så här i efterhand så kanske serien inte var så himla bra. Den står sej bättre än samtida TV-deckare men det är ungefär samma stuk. En kort historia berättas tämligen rakt upp och ner. Ibland så låter manusförfattaren huvudpersonen åka ut på ganska märkliga äventyr för att tecknare ska få briljera.

Nu har de två första åren kommit ut i ett pråligt samlingsalbum. Stripparna är 24,5 cm långa! Det ser helt fantastiskt ut.


Jämför med originaltidningen från 1970:


Serien gick alltså som dagsstrip och klipptes i Sverige om till serietidningsformat. Förlaget Semic hade utvecklat omklippandet till skön konst och gav ut massor av tidningar som gjordes på det här sättet. Den här praktutgåvan visar stripparna rakt av:


Den svenska serietidningen fick klippa bort och rita till för att rutorna skulle passa. Det tog mej alltså drygt förtio år innan jag äntligen fick hela stripparna som jag ville ha dem. Den som väntar på något gott väntar alltid för länge.

2 kommentarer:

 1. Ja, visst är det snyggt! Och det generösa formatet på stripparna känns verkligen lyxigt med tanke på det patetiskt lilla utrymme dagens dagsstrippserier får på tidningssidorna. IDW gör en kulturgärning med Library of American Comics...

  Men de tar också rätt bra betalt för det, så det är inte synd om dem (vilket ju betyder att de egentligen inte kan ses som _riktiga_ kulturarbetare, men det är förstås en litet annan fråga).

  P.S. Li har ny hemsida till Agnosis, så du behöver uppdatera din länk till den.

  SvaraRadera
 2. Svindyrt men jag är lycklig. Ler varje gång jag går förbi bokhyllan. Man kan inte riktigt säga detsamma om det mer moderna materialet jag inhandlade.

  Det är många på listan som behöver uppdateras.

  SvaraRadera