onsdag 8 december 2010

Den dåliga skolan - alla andras fel.

Det saknar inte underhållningsvärde att följa skoldebatten. Alla har egentligen samma åsikt - det är de andras fel. Skolminister Björklund menar att det är lärarnas fel som "väljer att låta eleverna arbeta själva", jag hörde en lärare berätta att skolledningen kallade till möte med obligatorisk närvara samma eftermiddag under skoltid, bara att gilla läget. Och i den mån det inte kan skyllas på lärarna så är det skuggan av sossarna flumskola som fortfarande spökar.

I Nyhetsmorgon så satt lärarförbundets ordförande - felet var för låga lärarlöner -  och en professor i pedagogik som jag nog inte riktigt hörde vem han skyllde på. De två var en härlig parodi på karriärkvinnor och mjukismän.


Men som sagt var så var det svårt att höra vad de sa. Det är nämligen så att för en tio-femton år sedan så fick man för sej att det var god pedagogik att viska så att lyssnaren måste koncentrera sej för att höra vad man säger. Här är en av de saker som jag skyller på: viskpedagogiken. Det är bara flickorna längst fram som har en chans att höra något. Pojkarna längst bak tappar intresset efter fem sekunder. Annat var det på min tid då lärarna hade ett så sanslöst magstöd så att ingen i klassrummet kunde missa ett enda ord!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar