torsdag 22 oktober 2009

Lappar och kulturnissar badar i bidragspengar

Ja, så brukar det ungefär heta i diskussioner på nätet. Jag brukar tycka att det är roligt att jämföra saker så jag har tittat lite på det där.


Det enda lapp-specifika bidragen som ges är slaktbidraget till rennäringen. Det går årligen på 70 miljoner kronor. Vi kan titta på lite andra bidrag. Banksystemet har ju mer eller mindre havererat och staten har fått sänka utlåningsräntan till löjligt låg nivå. Det är alltså ett slags förtäckt statsbidrag till banknäringen. bankerna tackar och tar emot och utdelar pengarna som bonus till sej själva. Inte för att man har varit duktiga utan som tröst för att det varit lite jobbigt. Här kan det ju vara intressant att jämföra med kulturnissarna där man brukar ta upp konstnärslönerna. Men i praktiken så utfaller sällan de bidragen eftersom eventuella inkomster räknas bort först. Det vill säga tvärtom mot bankerna som ska ha goda löner bara för att vara anställda. Ska man dessutom göra nåt vill man ha en generös bonus. I år så beviljar man sej 5 400 miljoner kronor.

Robin Hood-skatten brukar dras upp. Man säger att man tar pengar från Stockholm och delar ut till Norrland. I praktiken så är det bara några procent av pengarna som tas från rika kommuner som Danderyd, staten står för de mesta av pengarna. Dessutom går det mesta till tätbefolkade kommuner och inte alls till glesbygden. Om man tittar på tio-i-topp listan på bidragstagande kommuner så är de Malmö 3 053, Göteborg 2 240, Norrköping 1 009, Örebro 953, Botkyrka 848, Eskilstuna 814, Helsingborg 795, Jönköping 785, Borås 770 och Uppsala 691. Allt i miljoner kronor. Inalles så har bara dessa tätortskommuner i södra Sverige 11 191 miljoner kronor i utjämningsbidrag.

Tittar man på den nationella transportplanen så planerar man att investera 10,8 miljarder i norrland de närmaste tolv åren medan södra Sverige planeras få 173,1 miljarder. Trots att Norrland har 10 procent av Sveriges befolkning så får man bara 6 procent av infrastruktursatsningarna. Skulle staten dra ner på satsningarna i södra Sverige till norrländsk nivå skulle man alltså kunna spara 5,77 miljarder kronor per år.

Jag säger inte att Malmöborna inte behöver sina tätortsbidrag (men det vore väl klädsammare att torgföra det som just tätortsbidrag då 90% av pengarna går till Sveriges tätaste orter) eller att sörlänningarna inte behöver ha dubbelt så bra vägar som man har i Norrland (Vi i Norrland behöver också dubbelt så bra vägar som vi har). Bankknösarna är väl också glada över den lilla guldkanten i tillvaron som en oförtjänt miljonbonus trots allt är. Men jag har svårt att se att det så självklart skulle vara så mycket angelägnare än stöd till rennäringen. Räknar man ihop ett år av de här sakerna jag plockat ur högen som går till södra Sverige: 5 400 + 11 191 + 5 770 så blir det 22361 miljoner kronor. Det vill säga att det skulle räcka för att stödja rennäringen i 319 år. Bara som vårdslös jämförelse.

3 kommentarer:

 1. Hej, tack för dina kommentarer.
  Man kan ju tycka att analblekning är ett aningen oviktigt ämne att ta upp i sin blogg, och att Windows 7 eller svältande barn är viktigare att skriva om.

  Jag kan hålla med dig, men samtidigt så kryllar bloggvärlden av sådant där viktigt, så man kan väl se mina triviala inlägg som en liten elak motvikt. Det är ju dessutom valfritt att läsa.

  Jag lider av svår bloggtorka. Kan inte mycket om bastubygge heller, men förhoppningsvis kanske jag lyckas styra upp något som kan vara till allmänhetens intresse att läsa....fast då måste jag nog medicinera mer först:P

  Jag är glad att du tagit dig tid att fundera över vad du känner gällande mitt inlägg, och tycker det låter klokt det du kommit fram till...inte för att jag nu någonsin märker någon skillnad ifall du gör det eller inte.

  Oj, det blev en lång kommentar, nu är det nog dags att avsluta.

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Om någon undrar över kopplingen mellan rennäringsbidrag och analblekning så råkade jag bara läsa nån lite blänkare någonstans som länkade till den här damens blogg som hade ett inlägg om analblekning. Och jag är ju inte den som räds en diskussion bara för att den rör obskyra ämnen.

  SvaraRadera
 3. Hej igen!
  Nejdå, jag tog det inte som kritik, kanske bara jag som uttrycker mig som att jag var under attack, det var inte min mening.

  Jag tackar så mycket för att du tycker min blogg är välskriven, jag ska minsann kika igenom din blogg ordentligt så fort tillfälle finns. Nu stal jag mig bara några minuter vid datan, jag ska ju ägna aftonen åt det där typiska fredagsmyset som verkar sprida sig i våra svenska hem....snabbare än svininfluensan, och det finns inte ens vaccin mot detta!

  Nåja, jag överlever förmodligen.

  SvaraRadera