torsdag 1 september 2011

Vad är ett troll egentligen?


Nu i den animerade debatten kring näthatet och de anonyma figurer som skriver rasistiska och/eller sexistiska texter på diskussionsforum så har de ofta högutbildade och välspråkiga proffstyckarna fått ett nytt favoritord - nämmeligen troll. Problemet är bara det att de har missuppfattat vad "troll" betyder.

Ett "troll" på internet är en person som skriver konstiga, provokativa, irrelevanta inlägg som är avsedda att få diskussionen att spåra ur och få folk att tappa fattningen. Namnet kommer från "trolling" dvs när man fiskar genom att sätta upp ett gäng spön på en båt och dra drag efter båten. Alltid nappar nån.

Bland journalister och andra tyckare med tyckarmakt så har det kommit att betyda "anonym person med högerpopulistiska åsikter".

Liten skillnad kan tyckas och den ena kan vara en delmängd av den andra men den förstärker bilden av att gammelmedia sitter på läktaren när det gäller nätet.

Edit: Jag läste någon krönikör som menade att hon visst visste vad "Troll" egentligen betydde men att ordet numer ändrat betydelse. Men nu är ju saken trots allt den att det är ett internationellt begrepp och även om svenska proffstyckare hellre ändrat på ett begrepps betydelse än på sin egen åsikts- och definitions-korg så blir det ju otympligt för oss som umgås även med utrikes boende på nätet att måsta hållas med flera olika definitioner på samma ord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar