onsdag 31 augusti 2011

Yttrandefrihet innebär inte att vem som helst ska få yttra sej

Ja, ungefär så låter det när proffstyckarna sitter i TV-sofforna och är upprörda över att kreti och pleti har fått skriva relativt fritt på nätet. De legitimerade åsiktsrättighetsinnehavarna vill värna om sitt monopol mot nätets mörka makter.



Nu i morse satt den professionella morgonsofftyckaren Jessika Gedin och uttalade att "Folkets röst är överskattad".


Hennes resonemang gick mycket ut på att de här människorna som skriver i kommentarsfälten är inte legitimerat kunniga på det område där de uttalar sig. Den saken fick en brutal belysning när operaexperten Camilla Lundberg i samma panel med eftertryck konstaterade att Patti Smith saknade värde som musiker utan enbart var en poet. Den människan har inte befunnit sig på ett dansgolv i slutet av sjuttiotalet. Men är man tyckare så får man tycka fritt även om sådant man inte begriper.


Upprinnelsen är händelserna på Utöya där det står klart att gärningsmannens idéer och föreställningar är av det slag som man kan finna i internets undervegetation. Man har en föreställning om att om man gör dessa människor osynliga så kommer inte sådana händelser som Utöya att inträffa. Själv tror jag att det är viktigare med bra polisarbete och att man håller koll på stollar än att man försöker få dem att gömma sej. Trots allt så var det en vegetarian med tre jaktvapen som köper flera ton konstgödsel utan att odla något samtidigt som han kommunicerar med andra stollar på nätet och ställer en hyrd skåbil utanför regeringskansliet utan att någon klocka ringer någonstans.


Själv var jag i internetlöst land under efterdyningarna av Utöya och led av att endast kunna få information via Sveriges Radios nyheter. Numer är man van att kunna söka extrainformation via nätet. Man kan läsa internationella tidningar, diskussionsforum, bloggar etc och få en bredare men något brokigare informationsmassa - det gäller att vara källkritisk. Men jag litar inte längre på svenska media. 

Nu får man känslan av att journalister och proffstyckare gripits av panik. Oisin Cantwell skriver "Jag har ingen ­lösning, men ­känner i mörka stunder att jag skulle vilja dra ut kontakten till ­hela detta förbannade nät.". Johan Hakelius, som ibland skriver relativt vettigt, förklarar varför inte vem som helst bör få uttala sig: Tänk om alla hade var sin grävmaskin Som magsur besserwisser så kan jag inte låta bli att roas av att man använder termer som man inte begriper : Anonymiteten skapar trollen  


Men jag har inget emot att tidningarna styr upp sina kommentarsfunktioner. Tvärtom är det obegripligt att det har fått se ut som det har gjort. Ett omdebatterat ämne får så många svar och så mycket är så oerhört tröttande att läsa som man ids inte. Kommentarerna borde ha utsatts för hård och tydligt moderering och också någon form av trådhantering så att man kan följa åsiktsutbyten.


Men det som oroar mej är att man får en känsla av att man vill rensa upp i hela nätet. De sociala mediernas roll i den arabiska våren har hyllats men sätter man sej upp mot den svenska politiskt korrekta konsensusen så har det tydligen gått för långt. De ångrar att de släppte anden ur flaskan ...




Hur gärna de nu än vill ta tillbaka makten över ordet så tror jag inte att de kommer att lyckas. Folk har fått smak på att få tycka själva.

9 kommentarer:

  1. Heh. Det här är ett ganska fantastiskt citat, klippt ur den sista länken: "För att polis och åklagare ska få möjlighet att gripa och åtala förövarna krävs att vi börjar ifrågasätta rätten till anonymitet på nätet."
    Det är måhända ryckt ur sitt sammanhang, men jag måste nog ändå överlåta tolkning av innebörden till filosoferna.

    SvaraRadera
  2. Det är fullkomligt underbart ironiskt att sofftyckare som Gedin förfasar sig över att folk tycker okunnigt.

    SvaraRadera
  3. Jessika Gedin kan mycket väl ha burit och närt näthatet vid sin livmoder för att krysta fram eländet ur frammen.

    Om Bansksy har en kliché för näthat så föreställer den Jessika Gedin.

    SvaraRadera
  4. Mina referensramar gick på högvarv men jag var tvungen att googla Bansksy. Inte för att det har något med saken att göra men de som googlat hit nu på morgonen har gjort det via sökorden "solnedgångar"," kändisar med glaskroppsavlossning", "manligt och kvinnligt språk", "Petra Mede", "Jessika Gedin" och "fiskråtta".

    SvaraRadera
  5. Jepp. Fiskråttan (Ichthyomys) är en gnagare som negligerats av bloggvärlden. Undertecknad är en av de få som engagerat sej ...

    http://forsmark-stralandetider.blogspot.com/2010/02/gissa-hennes-baver.html

    SvaraRadera
  6. Hmm … jag förehåller mig tills vidare skeptisk. Söker man på "fiskråtta" så ligger du V-Ä-L-D-I-G-T högt i sökmotorerna. Och länken i ovan angivna inlägg är … död.

    Här ligger det en fiskråtta begraven.

    SvaraRadera
  7. Det är ingen länk eftersom man inte kan lägga in länkar i kommentarsfälten utan måste kopiera textraden och klistra in den i adressfältet i sin webläsare.

    SvaraRadera
  8. Åke, jag är inte HELT efterbliven. Jag syftade på länken i ditt inlägg, den till Julias blogg. Den länken är död. Och utan den har du inte mycket vatten på din kvarn.

    (/Nickan som inte orkar logga in)

    SvaraRadera