söndag 7 augusti 2011

Helikopterturism

När jag var i fjällen så var det en animerad debatt om helikopterturism i fjällen. En Mikael Karlsson från svenska Naturskyddsföreningen spydde galla över fenomenet och i varje replikskifte nämnde han att de hade öl med sej på fjället. Fjället ska exklusivt vara för fjällvandrarna.

Men jag inser ett litet problem här. Fjällvandrarna sitter i sina lägenheter i Stockholm och kuststäderna och planerar sina vandringar. De köper utrustning och torrsoppor i ute-butiker och på internet och väger noga sina packningar på grammet innan de ens reser iväg. När de väl kommer till fjällen spenderar de inte en krona. Blir de riktigt wild -and-crazy kan de köpa en glass när de passerar ett befolkat ställe.

Ölturisterna däremot kommer dundrande i feta SUV:ar som de tankar på de tynande glesbygdsmackarna, de köper ölflak på det lokala systemet, köper drag och flugor hos den lokala handlaren för att senare dundra iväg till lämpligt fiskevatten med helikopter.


Tydligen är den här kategorin också pigg på att äta på den bästa restaurangen efteråt också - för att fira sina tre infångade öringar.

5 kommentarer:

  1. Måste ju erkänna jag tillhör den första kategorin, fjällvandrarna (dock inte från Stokholm). När jag var till fjälls sist hade vi kämpat oss fram på fjällen i fyra timmar och kommit fram till en underskön sjö. Fanns ju inte en käft där och nästa morgon när jag skulle göra mina behov var man ju inte blyg utan man gjorde ju det man skulle och så råkade jag titta upp och tro på fan där kom ett gäng gående. Dom hade åkt helikopter och var redan lite halvpackade och skulle bju på både wisky och öl. Då var ju den trippen förstörd...

    SvaraRadera
  2. Du är ute och på fjället och blir bjuden på öl och whisky vilket förstör din dag? Handlar det inte om att göra det bästa av varje situation?

    SvaraRadera
  3. Nja, det var ju inte riktigt det som förstörde dagen (även om jag tackade nej då jag inte dricker längre). Vi var där för att fiska och sjöarna var inte stora nog för ett sällskap till.

    SvaraRadera
  4. Med tanke på fjällvärldens storlek är det synd om man trampar på varandra. Men helikopetrarna landar ju trots allt bara på ett begränsat antal ställen så man borde ju kunna undvika de mest helikopterturistanfrätta sjöarna. Jag vet inte hur tydliga företagen är med var de släpper ner folk men det bör ju ligga även i deras intresse att vandrarna söker sej till andra sjöar.

    SvaraRadera
  5. Jo, sjön vi var vid skulle ligga där det var helikopterförbud men tydligen slutade förbudet typ 5-600 meter från sjön.

    Men jag tycker faktiskt helikoptertjänsterna inte är så dumma ändå. Finns ju dom som inte kan kämpa sig 4 timmar upp på fjället och då är det ju kanon.

    SvaraRadera