fredag 27 mars 2009

Lögnens ädla konst

I något tidigare inlägg var jag inne på Liza Marklund som hamnade i ett besvärligt drev kring boken "Asyl". Man kan ju diskutera vad som egentligen är ett problem eller inte. Å ena sidan kanske det var lite grumligt kring bokens titel, Asyl, hade kvinnan verkligen fått asyl i USA på de grunderna och stämde de övriga uppgifterna. Å andra sidan så är ju bokens tema kring misshandel av kvinnor och vissa mäns förföljelse av tidigare makar fullt giltigt. Problemet ligger väl egentligen när riksdagsledamöter håller fram boken som en absolut sanningsskildring.


Intressantare tycker jag är Marklunds skickliga förmåga att ljuga med hjälp av sanning.

Ett annat projekt som hon drivit har varit skatteutjämningssystemet. "Dom tar våra pengar" trumpetade hon ut när förment det stals pengar från hederliga Stockholmare och fördes över till lömska norrbottningar som åtnjöt ren lyxvård. Som exempel anförde hon hur boende i Tensta fick betala pengar till badhus i Piteå.

Varför Tensta? Varför inte Botkyrka eller Södertälje? Jo, saken är den att Botkyrka och Södertälje åtnjuter bidrag ur utjämningssystemet. De kommuner i Stockholm som betalar till systemet är sådana som Danderyd och Lidingö. Men de pengar som de betalande Stockholmskommunerna betalar till systemet har förbrukats 4 gånger om redan i Stockholms län. Resten av pengarna kommer från staten.Och rent krasst så passar det inte att använda Danderyd och Lidingö som offer. Däremot så låter ju Tenstabor som lämpliga offer. Eftersom Tensta hör till Stockholms stad så blir man rent tekniskt betalande till systemet. Fast det är ju så att om Tensta varit en egen kommun så hade man varit en bidragstagande kommun. Därför valde Marklund Tensta. Rent tekniskt sant men väldigt manipulativt.

5 kommentarer:

 1. ja det stämmer säkert att det är många schlager låtar som har den typen av text

  SvaraRadera
 2. Ja, i det sammanhanget så är det tydligen så att TILL SKILLNAD från Stockholm Stoner så är en ny nedladdningssuccé "Liza Marklund sjunger Jaques Brel": http://www.vemihelvete.se/2009/03/liza-marklunds-album-fildelas-friskt.html

  SvaraRadera
 3. Men var det inte kring "Gömda" som det var uppståndelse, eller det har det kanske varit kring "Asyl" också?

  SvaraRadera
 4. Jag tror för övrigt att Angelica har brutit den oskrivna bloggregeln att en diskussion i kommentarsfältet i sin helhet lämpligen hålls under det inlägg där den börjar, då annars förvirring kan uppstå.

  SvaraRadera
 5. Böckerna "Gömda" och "Asyl" bygger på samma fall.

  SvaraRadera