söndag 12 juli 2009

Rosornas krig i Umeå

Det har ett tag blåst hårt i kultur-Umeå. Parkförvaltningen var tvungna att såga ner två popplar. För att göra en liten rolig grej så lät man en motorsågskonstnär göra två rosor av resterna av popplarna istället för att såga ner dem helt. Den allra mest näsrynkande eliten blev upprörda. Sådana beslut kan inte tas av en simpel parkförvaltare. Det måste underkastas personer med god konstnärlig smak. Just den delen är lite intressant. Ska det vara så att samtliga sådana beslut ska tas av samma bedömare eller kan folk på olika nivåer besluta om konstärlig utsmyckning? Argumentet är att samhället betalar stora pengar för att utbilda konstkunningt folk och så kan ett sådant här beslut tas av vilken amatör som helst som råkar sitta i någon chefsställning.

För min del blir svaret att det kanske är bra att sådana beslut sprids så att man slipper den stundtals själsdödande konformism som uppstår när alla konstnärer är utbildade på samma skolor och alla konstvetare är stöpta i samma form.

Men Umeås konstsnorkfröknar rasar vidare. Rosorna måste förstöras. Urartad konst ska inte tillåtas i det offentliga rummet. "Giv oss kissande tanter, giv oss konstnärer som krälar i sin egen avföring, giv oss konstnärer som sätter på lik, kort sagt: giv oss den goda konstnärliga smaken!"

7 kommentarer:

 1. Instämmer, det är som om Balgård, Andersson och Olsson försöker bräcka varandra i föraktfull attityd och grötmyndighet. Det måste få finnas plats för både trärosor och kissande tanter. Däremot är jag lite skeptisk till om de där björklöven ska placeras just på bästa annonsplats längs Rådhusesplanaden, det är ju ändå reklam för företag och det offentliga rummet kan jag tycka är kommersialiserat nog som det är.

  SvaraRadera
 2. Jag börjar undra om den här debatten i sig är en installation? Det verkar som så orimligt att dessa högt aktade (av sig själva) kulturpersonligheter Andersson/Olsson skulle vara så j-a korkade att det vill ha vetorätt över vad vi Umebor ska titta på i det offentliga rummet. Med tanke på vilken rusning det är till gallerierna kan man ju undra om det är på sin plats att dessa herrar skall göra just detta? I fredags kom då nästa uppnästa kulturpucko, Gunnar Balgård (essäist, kulturjournalist och poet enligt Wikepedia), och kallade rosorna för "hötorgskonst"! Kan du Forsmark som läst några konstpoäng berätta för en stackars kulturslav som mig hur man definierar riktig konst och hur man ser att det är "hötorgskonst"?

  SvaraRadera
 3. Definitionen på god konst är att den ska alstra insändare i tidningen undertecknade "arg skattebetalare".

  SvaraRadera
 4. Och om insändaren är undertecknad arg gallerist/essäist?

  SvaraRadera
 5. Det ärjust detta som gör situationen så delikat. Vad betyder egentligen det här? Vi HAR upprörda insändare men av fel personer. Hur ska detta tolkas?

  SvaraRadera
 6. Tjenare Forsmark, köpte ditt samlingsalbum hos serietidningsnisse på västerslätt igår. Kommer nog att bli en dyrgrip när du blir nästa blondinbella.

  SvaraRadera
 7. Västerslätts loppis? Där har jag investerat en del av den förmögenhet jag numer saknar.

  SvaraRadera