fredag 3 juli 2009

Porrfotografen Henrik Alexandersson får toppjobb i EU.

Jodå. Så kan man sätta en rubrik. Expressen har skrivit en artikel om att nyliberalen Henrik Alexandersson ska arbeta för piratpartiet i Bryssel. Och Alexandersson har skrivit ett svarsinlägg här. Jag delar inte mycket av Alexanderssons åsikter men det är onekligen en intressant tanke att redovisa sina skelett i garderoben. Mona Sahlin borde lära av detta som envist försöker lansera bilden av att hennes missbruk av hennes kontokort som hör till arbetet som vad jag minns handlade om tiotusentals kronor skulle handla om "den där Tobleronen".

Alexandersson verkar ha en tämligen naiv syn på porr av det där nyliberala slaget "Det är ett avtal mellan två parter" ungefär. Men enligt egen utsago så gillade han inte att flickorna blev utnyttjade. Porrbranchen är ju inte precis rättvisemärkt eller kravmärkt så man undrar vad han hade för föreställningar om hur det skulle vara.

Men det intressantaste är kommentarerna. Tydligen så är det Flashback-högern som är i farten. De skelett som han redovisar i form av porrfotograferande, ekonomisk oredlighet och licensskolkande räknas inte som belastning för hans fans. Att snylta, att cynisk utnyttja svaga och att vara osolidarisk räknas bland dem som meriter.

12 kommentarer:

 1. Och du missade det att han faktiskt avslöjade Serungs missförhållande för media? Han har alltså, trots sina liberala åsikter om porr, gjort mer mot porren än 99% av Sveriges skrivbordskrigare.

  SvaraRadera
 2. Nej. Jag missade inte det. Det står både i expressen-artikeln och i Alexanderssons blogg.

  Det som var intressant var att Alexandersson hade en föreställning om att framställning av porr skulle kunna ske i någon anständig form.

  SvaraRadera
 3. Anständig och anständig, det är väl ingen som sagt att det ska vara anständigt, men det är skillnad på viss porr och förnedringsporr.. jag har inte sett nån porr, men vad jag tror så spottar dom inte och förnedrar i alla porrfilmer.. det vore väldigt konstigt..

  Så om Alexandersson faktiskt tog ställning MOT förnedringsporr så är det väl bra att han gick ut med det hela.. vad är det för negativt med det?

  Det finns olika sorters porr liksom..

  SvaraRadera
 4. Dom gör allt möjligt i porr. Mest mycket värre än att spotta på varann. Och det är just detta som är invändningen mot Alexanderssons resonemang att "Jag tycker egentligen att porr är helt okej men jag gillade inte att folk förnedras". Han verkar inte ha förstått själva grundkonceptet i porr och prostitution. Det är en sak som jag ofta ser bland nyliberaler att de försvarar exempelvis prostitution med att det är ett avtal mellan två parter. Men i den yttersta förlängningen så innnebär det att den som har mer pengar har mer mänskliga rättigheter än den som inte har pengar. Vilket för mej bryter mot själva den ursprungliga liberala idén.

  Att han "avslöjade" Carl Serung länder Alexandersson något till heder men jag köper inte hans egen framställan av sej själv som något slags hjälte.

  SvaraRadera
 5. Detta är OT, men jag bara undrar: Vad är SoAB testarena för blogg?

  SvaraRadera
 6. SoAB testarena var våran privata blogg för den där HDK-kursen. Vi la ut en del grejer och diskuterade.

  SvaraRadera
 7. Om man forskar lite i vad för typ av porr som Carl Serung sysslade med så anser jag att det va bra att det var HAX som stod bakom kameran så det fick ett slut.
  Och om du INTE vet vad Serung sysslade med så tag reda på det.

  SvaraRadera
 8. Jag har inte det minsta intresse att studera Serungs insatser. Min vaga aning räcker gott.

  SvaraRadera
 9. Skönt det måste vara att sitta och döma utan att bry sig om att kolla bakgrundfakta, och sedan skylta med det. Tråkigt eftersom övrigt du skriver är spännande och kunskapsfyllt.

  SvaraRadera
 10. Jag vet inte på vad sätt det skulle påverka om Carl Serung är hemsk eller dubbelhemsk. Att gå in i porrbranchen och bli förvånad över att flickorna blir utnyttjade låter väldans naivt i mina öron. Att man gör sådant som ung är väl inte så mycket att orda om men han verkar ha kvar något slags uppfattning om att porr egentligen är okej, det råkade bara vara Carl Serung som var en otäcking. Detta råkar väl sammanfalla med åsikter som kan förekomma bland den här kategorin Flashbackhöger, libertaner och piratpartister att prostitution är en affärsuppgörelse mellan två parter. Det är den synen jag vill komma åt först och främst.

  SvaraRadera
 11. Nu vet jag inte vilken koll du har på porrbranchen, men att påstå att alla "flickor" blir utnyttjade är inte bara trångsynt, utan dessutom helt felaktigt. Dåliga arbetsförhållanden finns i alla brancher.

  Att inte tycka om porr är var och ens egna rättighet, men att vrida till argumenten för att demonisera "motståndaren" är bara fel, så fel.

  SvaraRadera
 12. Nä, några särskilda känningar i porrbranchen har jag inte. Jag har väl träffat någon som har något förflutet där ungefär. Sedan har man ju sett lite dokumentärer och läst lite om sådana som Linda Lovelace och John Holmes. Så jag kan inte tvärsäkert påstå att ALLA flickorna blivit utnyttjade men det har jag ju inte heller gjort. Däremot är jag övertygad att de flesta av de som har ett förflutet i branchen hade mått bättre som människor om dom stannat utanför den. Om en fader skulle ställas inför alternativen att ens dotter skulle komma hem och säga att hon börjat jobba svart som städare eller att hon börjat som porrskådespelerska skulle de flesta välja det första även om bägge alternativen innebär ett utnyttjande.

  Det jag har sagt om HAX är att jag uppfattar hans inställning till framställning av porr som naiv. Hur du lyckas tolka det till "demonisering" vet jag inte.

  SvaraRadera