tisdag 7 februari 2012

Om ACTA

Ni kanske har läst om protesterna mot ACTA? Själv har jag inte till fullo orkat sätta mig in i alla detaljer och gissar att det gäller de flesta. De som invänder är förstås unga arga män som fruktar att de kan förlora sina möjligheter att ladda ner film och musik gratis. En av invändningarna som jag kan hålla med om är att det brister i transparansen - men det är ju närmast legio nuförtiden och den kritiken kan man rikta mot nästan allt.

I det stora hela så handlar det om varumärkesskydd och spridning av upphovsrättskyddat material. En lite rolig detalj är att de lånat idéen med maskerna från den tecknade serien V for Vendetta....eller de illiterata öken har väl förstås lånat den från filmen som gjordes senare. Här blir det lite intressant för seriebranchen smälter undan som smör i solsken. När man kan ladda ner alla serier som ges ut helt gratis så blir det inte tillräckligt många köpare kvar. En serie som V for Vendeta kanske inte kan göras om 10 år. Å andra sidan så kanske jag inte kan lägga upp en sådan här bild om ACTA går genom. Trots allt så är det ett omslag så de kanske skulle vara möjligt ändå.

Här är en liten intressant detalj att fundera på. För mig kanske ACTA skulle kunna vara en fördel. Idag så har jag inget försprång för att jag själv kan framställa bilder. Alla kan ju ta vilken bild som helst och publicera den på sin blogg. Om alla skulle behöva upphovspersonens tillstånd så skulle jag få en konkurrensfördel gentemot andra bloggare.

När det gäller att publicera tecknade serier på nätet så är det idag fullständigt meningslöst. Alla varianter för att ta betalt är dysfunktionella och krångliga. När de dessutom ska konkurrera med att man kan ladda ner de bästa serier som någonsin gjorts helt gratis så blir det tungrott. Det är som att stå och försöka kränga begagnade SEAT medan det finns gratis Lambourghinis runt hörnet med fritt bränsle. Inte ens gratis är gott nog.

Nåja, hur man än vänder sej så lär man spola ut en hel del barn med badvattnet.

Men egentligen så satt jag bara och tecknade mig själv som pirat. Det var lite roligt i alla fall.


8 kommentarer:

 1. "När det gäller att publicera tecknade serier på nätet så är det idag fullständigt meningslöst. Alla varianter för att ta betalt är dysfunktionella och krångliga. När de dessutom ska konkurrera med att man kan ladda ner de bästa serier som någonsin gjorts helt gratis så blir det tungrott."

  Får jag tipsa om ex. Girl Genius, som trots att den är gratis på nätet verkar skapas på heltid av dess skapare, och därigenom göra saftigt med pengar? Du kanske borde prata med skaparna bakom denna om hur de lyckas hålla sig lönsamma? :)

  Se http://girlgeniusonline.com/

  SvaraRadera
 2. Wertigon, då borde du kolla upp flattr, ett lätt sätt att sprida en mindre summa pegnar omkringsig som bara kräver 1 klick.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, känner dock redan till flattr. Det är en bra idé men jag tror inte på det som helhetslösning. Men många bäckar små... :)

   Radera
 3. Det kan gå med enstaka objekt men det är inget som det går att bygga en industri på. Vi har ju någon sådan där crowdfunding-grej till vår tilltänkta serieantologi. Hitintills tror jag att det har rasat in noll kronor - sätt gärna in pengar där och visa att jag har fel :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast grejen är att Girl Genius säljer högkvalitativa prints samtidigt som de har sin serie gratis på nätet, och går runt på det. Som sagt, titta gärna på deras modell. :)

   Radera
 4. Hej Åke!

  Jag tog mig friheten att sprida din pirat-bild till lite fler läsare:

  Lakes Lakonismer - Oväntad (och väntad!) kritik mot ACTA

  Säg till ifall du misstycker! :-)

  SvaraRadera
 5. Det som jag lägger ut här är för att hålla den egna lågan uppe och är fritt att använda för icke kommersiellt bruk. Håll till godo.

  SvaraRadera
 6. Tack för det. Tänkte dock flagga upp det så att du vet om det. :-)

  SvaraRadera