tisdag 14 februari 2012

LCHF - Djävulens diet

Jag har väl alltid haft lätt att dra på mig vikt. Det har väl inte gjort så mycket har jag tänkt - huvudsaken att man mår bra. Men på senare år har det väl gått lite överstyr.


Riktigt tokigt blev det för något år sedan då jag gjorde illa mig i axeln. Problemet var att jag inte kunde sova för värken. Och när jag inte kunde sova så hade jag fruktansvärt tungt att orka jobba vilket gjorde att jag åt och drack kaffe för att hålla mig igång. Tills sist pallade inte magen med kaffet och jag fick ersätta med energidryck istället. Rena döden självklart och till sist vägde jag 108 kilo.

Det måste man göra något åt och jag bävade lite för alla dieter och bantningsmetoder jag prövat har slutat med att jag gått upp i vikt. Sedan har jag inte riktigt förstått varifrån vikten kommit för jag har ju verkligen snålat in på fettet. Många gånger så har jag ätit husmans utan smör eller pålägg bara för att få nåt i magen.

Av mer eller mindre en slump så råkade jag gå in på en slags LCHF-diet. Och snacka om mirakelkur. På tre veckor gick jag ner 12 kilo och till sist låg jag under 90 kilo. Vikter som jag inte varit i närheten av sedan Olof Palme var statsminister. Det var inga umbäranden alls utan det gick tämligen behändigt till. Sedan jag återgick till någorlunda normalkost så har jag i stort sett hållit vikten.

Den här boken kan jag verkligen rekommendera. Goda och trevliga recept.


De flesta recepten kan man med fördel använda även efter dieten. Jag säger "efter dieten" eftersom jag tror att man inte ska äta LCHF i längden. Man kan gott halvera mängden kolhydrater men inte helt utesluta dem.

Nu var det vild debatt igår. Dessvärre så företräds LCHF-sidan av Katrin Zytomierska - som väl inte är den smidigaste av människor. Naturligtvis måste hon provocera och säga att hon inte skulle tveka att börja ge LCHF till sin son om han blev en tjocksmock. Experterna blev upprörda och talade om barnmisshandel. Nu skulle jag själv undvika alltför extrem kost till barn. Men samtidigt så måste vi erkänna att det stora samhällsproblemet inte handlar om föräldrar som ger sina barn  LCHF utan att föräldrar göder sina barn med en hysterisk mängd kolhydrater och dessutom helst fel sorts kolhydrater.

14 kommentarer:

 1. Grejen är väl att dra ner på det man inte behöver. Har man mycket fett lagrat på kroppen behövs inte så mycket bränsle, dvs kolhydrater, medan man ska akta sig för att dra ner på annat, som proteiner och sånt. Om man sen kör LC med eller utan HF är kanske mindre viktigt; det fungerar nog med "normalt" fettintag också. Lagom är trots allt ofta bäst.

  SvaraRadera
 2. Egentligen tror jag det är fel att marknadsföra en sån där diet som något radikalt annorlunda. Att kolhydrater är ett mycket större problem än fett i vår kost tror jag de flesta som vet nåt är överens om. Fast är man inte så insatt i hur matsmältning fungerar är det kanske lätt att dra slutsatsen "fett på kroppen kommer från fett i maten".

  SvaraRadera
 3. Det alla glömmer är dock att kolhydrater inte är farligt, i måttlig mängd. Folk har fått för sig att vi inte behöver kolhydrater trots att hjärnans enda bränsle är glukos (eller ketonkroppar om man föredrar det). Folk måste sluta räkna energi och bränsle som något generaliserbart, alla är olika och framför allt så behöver vi olika bränsle. Vi är aldrig så starka, friska, pigga och välmående som vår hjärna!

  SvaraRadera
 4. Varför kalla LCHF "extremdiet" ´när det handlar om ren och naturlig människoföda. Jag vill hellre säga att raffinerade födoämnen,konstgjorda fetter,läsk, chips, godis och E-nummer är "extremdieter". Har ätit LCHF i fem år, gått ner massor men framförallt blivit frisk från migrän, bensår, psoriasis, högt blodtryck, njursvikt m m.

  SvaraRadera
 5. Det som passar till en kanske passar inte alls till den andra. Jag kan inte ens tänka mig att äta bacon och ägg på frukost, eller köttbit med bernaisesås till lunch. Mår illa av rena tanken -usch! Äter man allt i lagom mängd mot det man förbrukar, så spelar det inte så stor roll om man ta en bit av chokladkaka då och då. Bondförnuft säger jag. Zytomierska är ju lite speciell och vill provocera bara för att hon är gift med en kändis ;). Av hennes svar att bedöma är hon inte ätit kolhydrater som är det enda mat som hjärnan förbrukar...det visste hon säkert inte.

  SvaraRadera
 6. Läs på fakta LCHF eller Paleokost är vad vi människor gennetiskt är programmerade att äta.Om man läser studier som är gjorda på vad Inuiter åt i början av vårt århundrade så ser man att de åt fett kött och fisk. Cancer var en okänd åkomma. Hjärnan behöver inte alls kolhydrater vi är inte gjorda för den mängd som vi får i oss nurförtiden. Jag tror många av välfärdsjukdomarna beror på för stort intag av socker och snabba kolhydrater.

  SvaraRadera
 7. J: "Folk har fått för sig att vi inte behöver kolhydrater trots att hjärnans enda bränsle är glukos"

  Fast det är ju just detta som är en stor missuppfattning. Glukosen till hjärnan bildar kroppen själv av protein och fett via glukoneogenes. I teorin är alltså noll kolhydratintag inte problem för hjärnan, men det går inte att äta så. Alla, även LCHF, äter kolhydrater, men mer begränsat.

  Anonym 04:09: Det är bara att äta något annat. Att äta smörgås med ost varje morgon tycker jag är vidrigt, men äter gärna turkisk yoghurt eller gör wrap med kallrökt lax.

  SvaraRadera
 8. Bra skrivet.
  Urmänniskan åt också LCHF.
  Innan Unilever, Kraft Foods, Nestlé, Coca-Cola Company, Findus, Felix m.fl grundades.'

  Medelhavsköken är väl åt LCHF hållet till 80% då tänker jag på Frankrike, Italien och Grekland.
  De köken brukar anses som väldigt sunda.

  Man kan inte såga LCHF för att någon TV-halåa hamnade på akuten kanske av helt andra skäl som man inte vill spekulera om men behöver akut ett alibi över sjukhusbesöket.

  SvaraRadera
 9. Det verkar ju onekligen finnas någon form av hund begraven när det gäller Cissi Wallins sjukhusbesök. När jag först läste krigsrubrikerna om att hon hamnat på sjukhus efter ett års LCHF-ätande tänkte jag att det kanske inte var så vettigt - särskilt inte om man lever efter det som de värsta LCHF-talibanerna förespråkar - under lång tid. Men när man sedan får veta att det förflutit månader sedan hon slutat med LCHF och formuleringen om läkarnas utpekande av LCHF som boven till att "läkarna kan inte utesluta att LCHF-dieten spelat in" så undrar jag vad det hela handlar om.

  SvaraRadera
 10. ..smart drag med LCHF Åke. Ja att få fart på trafiken på din blogg menar jag! ;)

  SvaraRadera
 11. På senare tid så är det så att ju färre inlägg jag skriver - desto fler besökare får jag. Man behöver bara göra nåt inlägg ibland i något kontroversiellt ämne. Nu ligger jag på bloggtoppen bland blondiner, heminredare och bögar.

  SvaraRadera
 12. ..en hyperaktiv bokstavskombination. Åtminstonde på debattsidor på nätet har jag märkt. ;)

  SvaraRadera