måndag 12 november 2012

Krympande värld

Det börjar kännas lite trångt nu. Den tecknade serien är av någon anledning en febertermometer i moralismens - - -. Vi har sett det bisarra mangamålet och, vi har sett Tintin-utrensningarna på kulturhuset. Liten skär och alla brokiga är ju inte en tecknad serie men närbesläktad. Men det märkligaste exemplet är att sajten "Skräckfilmsbutiken.se" är tvungen att släcka ner därför att bankerna tydligen har ett moraliskt filter för "olämpliga kulturformer". Att jag kan köpa lika hemska filmer på Ginza eller CDON bekymrar inte. Inte heller bekymras bankerna av handel med grumligt legala droger, vapenhandel, miljöförstörande företag, moraliskt tvivelaktiga skönhetsingrepp eller varför inte ta upp bankernas oskäliga fondavgifter samtidigt som de tilldelar sig själva oskäliga bonusar.

Vi har alltså en moralisk censur instiftad av institutioner utanför egentlig demokratisk kontroll!? Hur i fridens himla krabbtaskans namn har det gått till? Hur kan det ens vara lagligt?

Samtidigt så försvinner kommentarsfälten från tidningar eller censureras intill obegriplighet. Som serietecknare idag känner man sig pressad att utöva en massa självcensur.


Intressant nog så såg jag en diskussion om internetanvändandet i Kina. Tydligen så blockerar man tjänster som Google och Youtube och har ersatt med alternativ som kontrolleras av partiet. Exempelvis så har man ett kinesiskt Twitter som heter Weibo som har blivit omåttligt populärt som har 380 miljoner användare. Vad man får skriva och inte skriva är noga reglerat. Men en intressant sak som nämndes var att man skulle se upp med frånvaron av censur. All kritik mot myndigheter plockas bort men någon gång då och då så uppkommer kritik mot enskilda ledare - oftast på lokal nivå- där censuren plötsligt upphör. Då vittrar den personens maktbas bort snabbt. Man utövar alltså makt genom att låta bli att censurera vissa saker.

Jag funderar om det finns liknande skeenden som pågår i det svenska samhället som man inte ser eftersom man är mitt uppe i det...

Edit: Det är alltså amerikansk moral som styr det hela. Amerikanska företag skickar listor på sådana verksamheter som anses omoraliska.  Den globaliserade världen verkar ha en del nackdelar man inte tänkt på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar