onsdag 18 april 2012

Ett rejält kok stryk

Jag höll på att lista de allra nödvändigaste mellankrigsblueserna. Ett exempel på en blues som har rötterna i tiden innan bluesen funnit sin form är "Bull Doze blues" av Henry Thomas. Thomas föddes 1874 som ett av nio barn till frigivna slavar. Han sägs ha avskytt att plocka bomull och givit sig av så fort han kunnat för att försörja sig som kringdrivande musiker. Ett lite udda inslag var att han hade en panflöjt i ett rack - vilket ska ha förekommit i tidsperioden innan man började spela in blues.





Uttrycket "Bull doze" ska beskriva den mängden stryk som är lämplig för en tjur. Således ett rejält kok stryk. Tydligen något man kunde råka ut för som kringvandrande svart i vissa områden i de amerikanska sydstaterna vid denna tid.

Låten blev i filtrerad form känd då den framfördes under namnet "Goin up the Country" då den framfördes av gruppen Canned Heat på Woodstock. Sången blev något av en signaturmelodi för hippierörelsen med sitt, i Canned Heats form, skojsiga natur och flumtema. Canned Heat framförde låten med tvärflöjt intressant nog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar